Odkalení moštu

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Odkalení moštu

Zvolené téma obsahuje celkem 7 odpovědí. Do diskuze (6 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel  Ondra a poslední změna proběhla 24.9.2021.

Prohlížíte 8 příspěvků - 1 z 8 (celkem z 8)
  • Autor
    Příspěvky
  • #237483

    zdarec,

    jak odkalujete mošt v podmínkách malovinaře? Necháte staticky sedat kal den,dva? Nebo nějaké jiné osvědčené způsoby? Děkuji za nápady.

    #237489

    jarino
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Nechám usadzovať 1 deň, ale po vylisovaní som pridával muštový bentonit a v posledných rokoch Mostgelatine, aby to lepšie sadlo (menej kalov). Rmut sírim 30 mg SO2, aby sa kvasenie nerozbehlo počas usádzania kalov divými kvasinkami. Kultúrne kvasinky dávam do odkaleného muštu.

    #237493

    petr_12
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Ano, odstát, bentonit.. a před lisováním dávám antioxidační tanin .. ten taky obsahuje síru, takže pak už nesířím .. a vylisovaný mošt ještě zachladím, lépe sedá.

    #237506

    Ondra
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Je zajímavý, že na použití bentonitu do moštu jsou tak protichůdný názory. Osobně jsem to nikdy nezkoušel. Ale zajímalo by mě, jaký to má v reálu vliv na množství bílkovin ve víně, jestli má někdo zkušenost.

    #237633

    petr_12
    Účastník
    Poslat vzkaz

    nemá. na bílkoviny se dává „znovu“ do hotového vína, nejlépe přesnou dávku dle rozboru 🙂

    #237701

    Jobs99
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdarec, doporučuju odkalovat zachlazením moštu. Po vylisování dat jen malou dávku síry nebo nedávat žádnou záleží jak zasírujete rmut… A následně na cca 24 hodin schladit mošt. Je více spůsobů lahve s ledem nebo použít výčep nebo si sehnat chlazení z agregátu který dál využijete na řízené kvašení…
    A doporučuju nekupovat Linde chlaďáky malý výkon a nízká spolehlivost…

    #238016

    Tak já osobně používám enzym Rapidase clear z Vinařského domu Kopeček. A musím říct že dřív jsem používal bentonit ale ten enzym je mnohem lepší lépe to seda a most je čistý krásné skoro jako když koupíte džus.

    #238073

    Ondra
    Účastník
    Poslat vzkaz

    No a má to vliv na bílkoviny ve víně? Jinak zamražené Petky používám, enzymy ne. No a bentonit dávám až do hotovýho vína (někdy), podle jednoduché teplotní zkoušky, taky to ale většinou moc nedopadne a ty bílkoviny se pak v teple objeví. Rozbor je asi větší jistota, ale nezkoušel jsem.

Prohlížíte 8 příspěvků - 1 z 8 (celkem z 8)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.