oddělení třapin od rmutu při mletí

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce oddělení třapin od rmutu při mletí

Zvolené téma obsahuje celkem 2 odpovědi. Do diskuze (3 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  rahorn a poslední změna proběhla 1.9.2018.

Prohlížíte 3 příspěvky - 1 ze 3 (celkem z 3)
  • Autor
    Příspěvky
  • #197071 odpověď

    ryzlink
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Přátelé, jako mikrovinař amatér se zajímám o možnost používat mlýnek na hrozny (mlýnkoodzrňovač bych naplno nevyužil) – jak přitom oddělím třapiny od rmutu, když pak chci nakvášet rmut červených odrůd a obávám se příchutě z třapin? A vadí přítomnost třapin i při výrobě bílého vína nebo klaretu s pomocí ručního lisu?
    Díky předem za radu.

    #197146 odpověď

    Wimpi
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Otázkou je, co je to „mikrovinař“. Pokud máte jen pár hroznů, lze bobule oddělit z třapin ručně. Prostě je ručně otrhat. Jako mikrovinař amatér jsem to taky tak dělal, je to sice dost pracné, ale precizní (kromě třapin odseparujete i všechny nečistoty, hmyz a hliloby). Dovedu si takovou práci v jedné osobě představit pro sklizeň do velikosti cca 30 kg (…50 kg). Pokud už máte mlýnek, lze třapiny oddělit pomocí síta s vhodnou velikostí ok, tak aby jimi pomačkané bobule propadly a třapiny zůstanou na sítu. Nejlevnější mlýnkoodzrňovač s ručním pohonem, např Grifo DMA, se dá běžně koupit za cca 5 500,- Kč.
    Jako mikrovinaři bych vám poradil třapiny z rmutu odseparovat jak pro červaná, tak i pro bílá vína před lisováním. Důvod je ten, že my, mikrovinaři se odlišujeme od velkovinařů kvalitou svého produktu. My se totiž se svým vínem můžeme při jeho výrobě pěkně pomazlit a dát mu veškerou potřebnou péči. A nehoní nás čas ani peníze. Naším cílem je kvalita, nikoli kvantita. A naše vínko to pozná a náležitě ocení.

    #197430 odpověď

    rahorn
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Jak píše kolega, děda to dělal vždy přes králičí pletivo..nechte si střihnout čtverec, nabouchejte na dřevěný rám, ať se nepopícháte a přes to to odzrníte do mlýnku. Také to šlo přes některé ty nízké plastové bedny na zeleninu (takové ty zelené) – tam je ale důležítá rozteč šprušlí.

Prohlížíte 3 příspěvky - 1 ze 3 (celkem z 3)
Odpověď na: oddělení třapin od rmutu při mletí
Osobní informace: