Následky neutěsněné kvasné nádoby

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Následky neutěsněné kvasné nádoby

Zvolené téma obsahuje celkem 4 odpovědi. Do diskuze (2 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  VojtechBasta a poslední změna proběhla 27.10.2021.

Prohlížíte 5 příspěvků - 1 z 5 (celkem z 5)
  • Autor
    Příspěvky
  • #239987

    Dal jsem víno kvasit do nové plastové nádoby s plovoucím víkem. Nepodařilo se mi však správně utěsnit a zjistil jsem to asi až po 2 týdnech.
    Našel jsem to ve stavu, kde asi centimetr nad hladinou po okraji nádoby byla uschlá tmavá vrstva (možná pozůstatek pěny?). Na hladině se něco dělo (kvasilo to?). Nicméně po znovu-uzavření a utěsnění se po 1 hodině kvasná zátka téměř nepohla (rozhodně nebublala).
    – Kvasím ve studených podmínkách (ve sklepě).
    – Po ochutnání burčáku už to nebylo tolik sladké, takže to asi kvasí
    – Burčák mi přišel nahořklý.

    Jaké mohou být následky neutěsněné nádoby po 2 týdnů? Mám s tím v tuto chvíli něco dalšího dělat?

    #240009

    and
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den,

    – neutěsnění (dokud víno kvasí) bych jako zásadní problém neviděl, pokud se tam tedy nedostaly octomilky
    – zaschlá pěna naznačuje bujnější kvašení zřejmě jste mošt nestočil z kalů, teď už víno pravděpodobně jen pomalu dokváší
    – pokud je ještě trochu sladké, tak bych nechal dokvasit do sucha, pokud je už přešlé – tak bych v závislosti na tom jaké je kyselinka buď nechal stát na kalech, nebo stočil z kalů.
    – nahořklost může být hořčinkou, tu lze srazit Gerbinolem, nebo PVPP

    #240276

    Dobry den,
    diky za odpoved!
    – Octomilky se tam nedostaly (co by se stalo kdyby se tam dostaly?)
    – Zda se mi ze se kvaseni zastavilo, ale vino se neprocistilo (kaly nesedly dolu – tekutina je zakalena jako burcak). Zaroven ale nebubla. Je mozne ze se zastavil kvasny proces? Refractometrem jsem nameril cca 5 stupnu cukernatosti. Pridal jsem nove kvasinky a vyzivu pro kvasinky.

    Udelal jsem spravne?

    #240416

    and
    Účastník
    Poslat vzkaz

    – ovlivnilo by to kvalitu vína, přenášejí kvasinky, hnilobu, plísně…
    – víno asi děláte poprvé že? Lepší je nejprve si o tom něco načíst, aby člověk znal celý postup výroby, přes diskusi můžete řešit nějakou jednotlivost, ale ne se naučit vinařit. Víno se Vám samozřejmě za 14 dní nemůže samo vyčistit. Refraktometrem přesnou cukernatost vína nezměříte, je na ochutnání sladké, nebo suché? Po dokvašení ochutnáte, pokud se Vám kyselinka zdá dobrá, stočíte z kalů a dáte bentolit a případně nějaké čiřidlo. Pokud je hodně kyselé, necháte na kalech a průběžně ochutnáváte. Až se Vám bude zdát dobré, tak stočíte.
    Po přidání bentolitu se Vám i tak víno bude čistit ještě dlouho.

    #240427

    – Jsem začátečník, toto je moje 4x víno, ale tento problém se mi stal poprvé a zárveň to nechávám kvasit na chatě kde nejsem každý víkend. Zatím jsem to vždy nechal kvasit s kvasnou zátkou, vždy to bublalo a pak když už to nebublalo, tak si kal sednul a víno se vyčistilo. Stav kdy už to nebublá ale ještě se nepročistilo jsem asi nestihl (v rámci svých Xtýdenních kontrol), tak proto mě to zarazilo.
    – Chápu tedy, že je v pořádku, že víno ještě není vyčištěné, ale zároveň vůbec neprodukuje CO2? (Kvasná zátka ani netlačí vodní hladinu k hraně -že by to probublalo byď jednu bublinu za den – žádný tlak).
    – Na ochutnání je víno suché. Díky za tip s ponecháním na kalech s kyselinkou. To jsem nevěděl 🙂
    – Začínám vinařský proces vždy už se stočeným moštem od jiného vinaře. Můžete doporučit kde se dozvědět víc?

    Díky!

Prohlížíte 5 příspěvků - 1 z 5 (celkem z 5)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.