Myšina

Zvolené téma obsahuje celkem 4 odpovědi. Do diskuze (3 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  vaclav91 a poslední změna proběhla 7.3.2023.

Prohlížíte 5 příspěvků - 1 z 5 (celkem z 5)
  • Autor
    Příspěvky
  • #258780

    vaclav91
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den,

    Prosím o radu. V mladém červeném víně se mi vytvořila lehká myšinka. Provedl jsem zasíření vina a nyní bych rád našel způsob jak tuto nemoc odstranit. Dle dostupných informací žádný šetrný způsob neexistuje. Má někdo nějaký tip jak toto odstranit? Předem díky.

    #258822

    inovator
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobré ráno,
    pokud máte možnost, tak bych nejdřív začal změřením kyselin a pH. Od těchto hodnot je potřeba se odrazit, pokud bude pH nad 3,8, je potřeba upravit. V případě nízkých kyselin, někde kolem 4,5-5, bych dokyselil vinnou na cca 5,5. Jsou pak i další „nepovolené“ metody, které dokážou pomoct. O tom, že se dá použít kyselina sírová a chlorovodíková, jsem vám raději neřekl…
    Jinak v podstatě moc možností není, kombinace úpravy kyselin, pH, razantnějšího zasíření a sterilní filtrace by mohla pomoct. Pokud ne, nezbyde vám než kupážovat s jiným zdravým červeným vínem, zde taky opatrně a po vyzkoušení v malém množství.
    Vypálení taky neni řešení, myšina projde aj hadem, takže pak už jedině kanál…

    #258829

    vaclav91
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Díky. Kyselinu mám v plánu zkontrolovat. Není to zatím nijak intenzivní tak doufám, že dokážu zachránit.

    #258830

    jarino
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Nie som odborník.
    Už viackrát mi na víno povedali, že má myšinu (frankovka). Je paradox, že sa to prejaví len v dobrých ročníkoch, aj teraz to tam trochu je. Asi to neboli odborníci, lebo po radách iných som víno 2x prevetral, pridal kyselinu ascorbovú, PVPP,a samozrejne prisíril. Jedno z tých vín získalo šampiona v oblastnej súťaži. Pri jednom víne som použil aj trochu kupzitu.
    Tým som chcel povedať len toľko, či to je naozaj myšina. Treba vyskúšať a na vino sa nevykašľať. Vyliať sa dá aj potom.
    Veľa zdaru.

    #258835

    vaclav91
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Jarino díky za podporu, rozhodně nemám v plánu to vzdát. Vino je mladé a teprve začínám v podstatě se školením, včera jsem aplikoval trochu želatiny, při stáčení zmerim kyselinu a případně dokyselim. Poté mám v plánu aplikovat trochu pvpp a dal se uvidí jak se vyvine.

Prohlížíte 5 příspěvků - 1 z 5 (celkem z 5)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.