Mullerka – hořčiny, pachuť po "másle"

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Mullerka – hořčiny, pachuť po "másle"

Zvolené téma obsahuje celkem 4 odpovědi. Do diskuze (2 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  Romec a poslední změna proběhla 19.11.2020.

Prohlížíte 5 příspěvků - 1 z 5 (celkem z 5)
  • Autor
    Příspěvky
  • #228143

    Romec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím Vás,
    už několikátým rokem „bojuji“ s Mullerkou, ve které mám docela dost hořčin – k ošetření v moštu používám Mostgelatinu se Seporitem. Letos jsem zkoušel přidat do kvasícího moštu ještě postupně PVPP (cca 30g/hl) a Gelisol (50ml) – zdá se mi, že hořčina tam stále je. Navíc mi připadá, že v chuti a trochu i ve vůni jde cítit jakoby máslo nebo chuť po želatině – lze to dost těžko popsat. Podobný postup provádím i u jiných odrůd, ale tuto lehkou pachuť u nich nemám. Vždy je to patrné právě jenom u této Mullerky. Díky za každou Vaši zkušenost. Romec

    #228286

    and
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Na hořčiny se mi osvědčilo Clarito, které většinou stačí. Dávám po dokvašení. Pokud nějaká hořčina zůstane, tak dávám do vína ještě Gerbinol.

    #228287

    Romec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím Vás, děkuji za radu. Rád bych se Vás ještě dotázal na:
    1) jaké dáváte množství Clarita?
    2) po dokvašení znamená přesně co? Do stočeného vína (s jemnými kaly) po dokončeném kvašení nebo ještě do nestočeného vína s kaly?
    3) dáváte něco i přímo do moštů (např. jako já Mostgelatinu nebo čisté PVPP?

    Mám laický strach, že pokud hořčinu neodstraním ani čistým PVPP a želatinou, tak nic jiného nezabere, ale to se asi mýlím 🙂

    Ještě jednou díky za radu.

    R.

    #228305

    and
    Účastník
    Poslat vzkaz

    1) Clarito cca 40g/hl (ale pokud je hořčina velká, může se dát až 80g)
    2) Do moštu nedávám nic. Jakmile mošt dokvasí dávám uhličitan vápenatý na odkyselení, potom nechám stát na kalech dokud nejsem spokojen s kyselinkou, potom stočím z kalů, dám Clarito a po pár dnech ještě Bentonit. Cca po měsíci až se víno vyčistí, tak stočím.
    3) Jinak nic mimo síry nedávám. Jsou roky kdy je hořčina vyšší, potom dávám do vína ještě Gerbinol, nebo případně ještě PVPP. Loni byl suchý rok a měl jsem hodně hořčin, musel jsem nakombinovat tyto přípravky vícekrát, ale povedlo se (i když už jsem byl zvlášť u RV taky zoufalý). Snažím se opatrně, raději méně, PVPP i Gerbinol berou při větším dávkování i aroma vína, ale pokud je víno hořké nedá se nic dělat a musí se dávky postupně zvýšit.

    Hořčiny jsou různého původu, některý přípravek vezme jednu hořčinu a nevezme druhou. V takovém případě je nutné kombinovat různé přípravky.
    Hodně zdaru a trpělivosti

    #228306

    Romec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím Vás,
    díky moc – je pravdou, že jsem minulý rok byl také zoufalý z RV – a teď po roce je suprový 🙂
    Řešil jsem to přídavky PVPP, ale zdálo se mi, že to bere docela barvu, tak jsem už dávky nenavyšoval.

    Ještě jednou díky za ochotu mi pomoci.

    R.

Prohlížíte 5 příspěvků - 1 z 5 (celkem z 5)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.