Měření volné síry

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Měření volné síry

Zvolené téma obsahuje celkem 7 odpovědí. Do diskuze (5 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel  Kodak a poslední změna proběhla 24.4.2018.

Prohlížíte 8 příspěvků - 1 z 8 (celkem z 8)
  • Autor
    Příspěvky
  • #190038

    MARPEL
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím, jen malý dotaz..při použití SO2 Reaganz, musí zfialovět celé víno ve zkumavce nebo stačí jen vidět danou reakci, že při aplikaci Reagenzu víno se lehce zbarví,ale následně má svoji obvyklou barvu.? Není mi to jasné,pokouším se zjistit síru v demizonech a tak abych neudělal nějakou chybu. Díky.

    #190060

    Carloss
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Musí zfialovět celé víno ve zkumavce a tato barva musí vydržet cca 10-15 sekund

    #190294

    Vitis
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Kdyztam davas rpzroky a zacne to.menit barvu tak obratit zkumavku parkrat

    #191804

    MARPEL
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Může mi někdo zkušený poradit? Používám při měření SO2 Reaganz…na něm je napsáno, že 1 na zkumavce znamená 10 mg SO2/100l…z toho vyplývá, že když měřím síru v nějakém vínu a naměřím na zkumavce například 7 = 70mg SO2 ve 100 litrech…tudíž v 1litru je to 0,7mg SO2..to znemaná, že když má být optimálně 40mg SO2 na litr,tak bych měl přisířit o 39,3mg na litr? Pořád nad tím dumám a nerad bych přesířil nějaké víno,nemám s těmito technologiemi velké zkušenosti,proto se možná „blbě“ vyptávvám…

    #191829

    Romec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím, pokud do zkumavky s vínem „nakapete“ 1ml Reaganzu bude to znamenat, že ve víně máte volné 10mg/l SO2. Abyste dosáhl obsahu volné 40mg/l SO2 musíte navýšit síru o 30mg/l. Teď záleží na tom kolik toho vína (l) máte a co používáte za přípravek (pyrosulfit, kapalná síra), protože každý přípravke „dává“ jiné množství síry. U pyrosiřičitanu draselného přidáním 2g na 100l navýšíte volnou síru o 10mg/l.

    #191836

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    1 dílek na zkumavce je 10 mg SO2 ale na 1 litr ne na 100 litrů! Zkumavka má cca 15 dílků a vy jste v polovině. Kde by musela zkumavka končit pokud by to bylo na 100 l! Takže správně se Vám to nezdálo logické. 70 volné síry je docela dost, takže nesířit.

    #191838

    MARPEL
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Hmm…vzdyt na lahvicce reaganzu je psano,ze 1 na zkumavce udava 10mg so2 na 1hl….takze proto su z teho zmateny a ruzne sem to prepocitaval…zaroven ale kdyz sem meril cervene vino,tak se mi zacalo barvit az treba pri 10 na zkumavce…a pritom vino pri okostovani bylo unavene,jakoby tomu chybela sira…tak mi cele mereni nedava smysl..🤔😑

    #191845

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Asi chyba na letáku. Používám jak Reagenz tak české roztoky A a B (jsou nutné různé zkumavky!) a pro orientační zjištění volné síry to stačí. Už jsem to tu někde psal, určitě měřit, než sířit „na hubu“.

    https://www.vinarskydum.cz/so2-reagenz_p4183 – má tam uvedeno na hl, určitě chyba

Prohlížíte 8 příspěvků - 1 z 8 (celkem z 8)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.