Kyselina citronová do vína

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Kyselina citronová do vína

Zvolené téma obsahuje celkem 6 odpovědí. Do diskuze (4 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  FilipV a poslední změna proběhla 14.10.2016.

Prohlížíte 7 příspěvků - 1 z 7 (celkem z 7)
  • Autor
    Příspěvky
  • #156767 odpověď

    FilipV
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den, mám 50 L mladé červené víno a včera sem ho prvý krát stáčal z velkých kalú a čul sem že ževraj kyselina citronova sa pridává do vína proti chorobám a jak konzervant. A ja by sem chcel veďet jestli možem demižon odšpuntovat pridat kyselku a zašpuntovat bez stočení do novej nádoby? Akorat je to víno dost kyselé a nevim mohel bych spravit to ze dám do vína trochu kyselky napr. štvrť krabičky a neskúr odkyselit prípravkem? Alebo ju raci do vína nemám dávat kedze je samo kyselé? Prosím poraďte. Dakujem za odpovedi.

    #156771 odpověď

    Pokud je ve víně dost kyselin, určitě nedávat, kyselinou citronovou kyselost dále zvýšíte. Radši jako konzervant použijte síru – třeba práškovou formu disiřičitan draselny, draslík vám pomůže vysrážet kyselinu vinnou a mírně víno odkyselit. Pokud má víno hodně kyselin lze je částečně odbourat a senzoricky tak víno upravit biologickou cestou bakteriemi, tento proces se nazývá jablečno-mléčná fermentace, ale to by jste s tou sírou musel počkat, pro začátečníky asi nedoporučuji. Další možností je pak odkyselení uhličitanem vápenatým nebo dát víno do lehkého mrazu, aby vypadla kyselina vinná ve formě vinného kamene. Zkuste si přečíst nějakou základní literaturu o výrobě vína, třeba od pana Pavlouška, nebo Sklepní hospodářství od pana Steidla

    #156774 odpověď

    FilipV
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Ja sem pred naplnením nádoby nádobu visíril sirným knotem a po 2 hodinách ešte vyplachel vodu a potom naplnil vinem to by mnelo stačit. A na odkyseleni sem uhličitan vapenaty nezehnal ale mozem to spravit aj hydrogenuhličitanem draselným ne ?

    #156863 odpověď

    babra
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Buď jste tu nastrčený, abyste provokoval, nebo si děláte z ostatních srandu. To co popisujete mi připomíná pohádku Jak pejsek a kočička vařili dort. Jestli ale ty příspěvky myslíte vážně, měl byste asi nejdřív zasednout k nějaké knize, třeba Rukověť vinaře od Krause nebo Výroba vína u malovinařů od Pavlouška. Nemusí všichni vědět všechno, najdou se ještě tací, co dělají víno bez hlubších znalostí, tak jak je jejich stařeček naučil. U těch pak nastává průšvih, když začnou takto naslepo experimentovat a zkoušet různé zaručené postupy, které jim poradil někdo v hospodě.
    To co píšete nedává moc smysl, přidat nějakou kyselinu a pak ji zase odstranit odkyselením. Vlasně ani nevíte co s vínem chcete udělat a hned tam chcete nasypat „štvrt krabičky“ něčeho. Kyselina citronová se do vína nepřidává a nemůže sloužit jako konzervant. Váš postup síření demižonu je taky úplně k ničemu, když před naplněním demižon opět vypláchnete – v podstatě jen vydezinfikujete demižon a do vína se žádný oxid siřičitý nedostane. Evidentně tedy nevíte ani jak zasířit víno – zde asi nemá žádná další diskuze smysl.

    #156876 odpověď

    FilipV
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Vy ste také určite nevedel hned na poprvé spravit víno ale jestli máte penize aby ste si mohel kupovat knihy a mate okolo seba ludi co vam poradili tak sa potom dobre machruje co. Ale ja nemam zadne knihy ani nikoho nepoznam kdo by mi s vínem poradil a tak si mosim poradit sám. Tak sa do mna nenavázajte. Je videt ze ste sam nikdy nic nedosahel..

    #156885 odpověď

    benny21
    Účastník
    Poslat vzkaz

    No Babra ma v podstate pravdu, je tazke odpovedat niekomu kto da nezmyselnu otazku.

    No ale ak hladate radu – tak: V zasade teraz mate nezasirene kysele cervene vino. Ja na vasom mieste by som ho nehal tak, raz za tyzden pomiesal a cakal ci sa nerozbehne jablcno mliecna fermentacia. Podla teploty toho vina, ak je nad 15 stupnov tak sa vam skoro urcite rozbehne. Ak je teplota nizsia, tak sa rozbehne na jar. Zacne to trosku bublinkovat, mozno aj trosku smrdiet. Nebojte sa toho a dajte tomu cas a kyslost sa znizi. A tym myslim naozaj cas, aspon do buduceho leta. Potom sa rozhodnite co s tym dalej. Ale je to cervene vino, tam nemate co uponahlat.

    Kyselinu citronovu do toho ale v ziadnom pripade nedavajte. Z nej bakterie vyrabaju pre jablcno mliecnej fermentacie neprijemne / smradlave latky.

    #156886 odpověď

    FilipV
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Ano ja vim ze ma pravdu asi to bila fakt blba otazka za to sa teda omluvam. Ale tes sa nemosi hned navazat kazdy nejak zacinal. Kazdopadne dakujem za radu urobim to tak snat to nijak nespackam. Este raz dekuju za radu.

Prohlížíte 7 příspěvků - 1 z 7 (celkem z 7)
Odpověď na: Kyselina citronová do vína
Osobní informace: