kvašení rmutu

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce kvašení rmutu

Zvolené téma obsahuje celkem 9 odpovědí. Do diskuze (3 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  Jirin2 a poslední změna proběhla před 3 dny, 13 hodinami.

Prohlížíte 10 příspěvků - 1 z 10 (celkem z 10)
  • Autor
    Příspěvky
  • #154389

    mig01

    Zdravím, týden jsem měl v sudu rmut (červeného). Cukernatost rmutu byla 22 (mírně jsem doslazoval z 19). Po týdnu je zbytkový cukr 12. Není to hodně?

    #154399

    malovinar2

    checete nechat dokvasit do sucha nebo chcete zbytkáč? já nechávám červený kvasit v otevřených kadečkách (otázka co myslíte termínem „sud“), míchám kdy du kolem, letos sem ani nedával pyrák na červený hrozny – byly zdravý radost pohledět.. jinak ale pyrák věčinou dávám. všecky červený (5 druhů /tratí, cukr 19-21) začly kvasit cca do 24 hodin, dokvášijou postupně po 11/12 dnech jak byly sbíraný přesně po sobě bez vyjímky(!), prostě přestane pěnit šlupky sednou na dno, chvílu počkám (asi den a míchám!) vypresuju, nechám sednout hrubej kal a hned stočím do plnýho, nečekám moc dlouho taky kvůli oxidaci, mošty mám nechráněný. sířím klasicky plátek na hl. všechny červený mám letos s málem kyselinky (pocitově), síra není a nebude letos moc poznat ve vínech, třeba NG se dal pit tři dny po zasíření bez vážné pachuti po síře! zbytkáč nenechávám záměrně nikde – víno se blbě udržuje .. letos je na červený fantastickej rok. třetí den koštuju skoro výhradně vyčištěnej proužek vavřinca z demižonu co mám na kaly, a su uchvácen!

    #154419

    mig01

    Chci kvasit do sucha. Sud myslím takový ten modrý plastový cca 50L bez víka (otevřený). Rmut jsem po odzrnění zasířil (0.1g/L) a po osmi dnech vylisoval do skleněného demižonu (měl zbytkový cukr 12) a v demižonu druhý den proběhlo další větší kvašení (toho jsem se obával jestli proběhne, v místnosti mám cca 20 st. C). Teď už to jenom pomalu dokvašuje. Až to dobublá tak to změřím a stočím z kalů (mám jenom cukroměr a moštoměr, ještě nejsem plně vybaven třeba na kyseliny atd.). Jsem na to zvědav. Je to moje první sezóna (sazenice 3. rokem). Moc toho nebylo asi 35L rmutu (nyní cca 25L v demižonu a z toho něco budou kaly) ze 40 sazenic. Něco sežrali ptáci, něco jsem otrhal když byla vedra, protože se z toho už pomalu stávali rozinky a bál jsem se o sazenice a některé keříky ještě neměly plně nasazeno. Děkuji za popis.

    #154421

    MOLL

    jsi měřil ten cukr?

    Jestli v odpovědi není slovo laboratoř, máš zcela nesmyslné číslo. Podle velikosti hádám refraktometr.

    #154425

    malovinar2

    v první řadě těžko radit jak školit 25 litrů vína… ale stejně: chceš-li kvasit do sucha červený v takovým malým množství doporučil bych během kvašení nepresuj/nestáčej a nech víno do sucha dojet na šlupkách! získáš tím mnohé. potom: hlavně kaly v začátku dají vínu víc ochrany a nehleď že se víno zdá nečistý. ser na velký odkalení a „vybavení“, po dokvašení okamžitě doplň pod špunt, odkal enom zhruba (12-20 hod.), sežeň míchadlo a každých pár dní míchej sedlej kal, očichávej koštuj a hlídej do konca zimy/jara. hleď na plnou nádobu!!! pokud máš na začátku zdravý a zralý hrozny budeš mít z vína radost a složitější údržba není potřeba, v tomto množství..

    #154446

    mig01

    Děkuji za rady.

    #252077

    Jirin2
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den, dovolím si navázat na tuto diskusi a omlouvám se za hloupé dotazy, jedná se o můj první pokus.
    Jak dlouho může kvasit rmut v kádi za přístupu vzduchu?
    Děkuji předem za vysvětlení a rady.

    #252150

    dlouho…zalezi na teplote, jestli most zakvasite kvasinkami nebo cekate az se rozjede sam…nicmene v otevrene kadi dochazi k odparovani alkoholu…tak bych navazal, esli je lepsi mit to necim prikryty aby to tolik nebylo v kontaktu se vzduchem? kvasim beznym zpusobem v cervenych kadich s pristupem vzduchu,ale prave kolikrat mam pak v demizone vino nachylne na kris, tak jestli to s tim take nemuze souviset, ze se snizi alkohol v dusledku kontaktu se vzduchem….diky za nazory.

    #252261

    Jirin2
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zakvasil jsem kvasinkami + výživou a teď to kvasí asi 2 dny.
    Mám to v plastové konvi s víkem, ale zatím otevřené (víko jen položené s mezerou, jen aby tam nenapadala špína a tak). Můžu to tedy zavřít a nedotáhnout, aby mohly odcházet plyny, ale nebylo to přímo otevřené na vzduchu.
    Díky předem za názory a tipy.

    #252262

    Jirin2
    Účastník
    Poslat vzkaz

    P.S. mám to v místnosti s teplotou kolem 20°C (max)

Prohlížíte 10 příspěvků - 1 z 10 (celkem z 10)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.