Kovová chuť

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Kovová chuť

Zvolené téma obsahuje celkem 5 odpovědí. Do diskuze (4 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  roman123 a poslední změna proběhla 8.12.2018.

Prohlížíte 6 příspěvků - 1 z 6 (celkem z 6)
  • Autor
    Příspěvky
  • #202125 odpověď

    ewing97
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím,
    měl jsem v letošním Hibernálu sirku. Odstranil jsem ji pomocí kupzitu, ale zůstala ve víně výrazná kovová pachuť. Dával jsem dávku odpovídající cca 5g/hl. Nevíte někdo jak se zbavit té kovové pachuti?

    Díky za typy

    #202269 odpověď

    roman123
    Účastník
    Poslat vzkaz

    A nemohl tam být ještě kontakt moštu s kovem?

    #202302 odpověď

    ewing97
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Mošt v kontaktu s kovem nebyl. Jem hrozny při mletí a lisování.

    #202337 odpověď

    A jakym zpusobem jste Kupzit do vina aplikoval? Kovova pachut muze ve vine vzniknout pokud se Kupzit neaplikuje spravne. Viz. napr.:

    https://www.proneco.cz/clanek/prevence-a-reseni-sirky-ve-vine/

    #202550 odpověď

    moll
    Účastník
    Poslat vzkaz

    První otázka je, zda ve víně nezůstala nezreagovaná měď. V takovém případě by bylo víno závadné a zdraví nebezpečné (měď je těžký kov). Na to by uměla odpovědět laboratoř, v malém snad jen zkusit, zda víno se sirkou nebude reagovat při zcelení – ale to v tomto případě není úplně jednoznačný test.
    Druhá otázka je, zda pachuť je způsobena ionty kovu. Na to neumím odpovědět, možná laboratoř.
    Ionty těžkých kovů (nejčastěji železo, ale i měď) je možné odstranit tzv. modrým čiřením (nemá nic společného s modrou skalicí, ale výsledným produktem má být berlínská modř), která má ale jako meziprodukt prudce jedovatý kyanovodík, a proto se smí provádět jen pod dohledem laboratoře. A navíc už víno se železem moc do styku nepřichází, tak se to neprovádí, kdo ví zda to ještě dělaj. Jestli je toho malé množství, stejně by jste to asi nezaplatil a pak jednoduchou radu nemám.

    #202663 odpověď

    roman123
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Včera jsem filtroval milerku po čiření bentonitem a PVPP,
    zbytek vína s kalem jsem si překapal přes ubrousky a že si ho dám večer. Po prvním loku jsem to vylil, neskutečná kovová pachuť. A přitom v milerce žádná podobná pachuť není. Proč to píšu.
    Ewing97 – to víno s kovovou pachutí vyčiřit Nacalitem (bentonit) a dávkou 10g/100l PVPP. Před finální filtrací/přetočením z kalů, ještě dvakrát rozmíchat kal. A myslím, že bude znatelný pokrok.

Prohlížíte 6 příspěvků - 1 z 6 (celkem z 6)
Odpověď na: Kovová chuť
Osobní informace: