JMF- v malém množství ve sklepě

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce JMF- v malém množství ve sklepě

Zvolené téma obsahuje celkem 22 odpovědí. Do diskuze (10 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel  malovinar2 a poslední změna proběhla 20.11.2020.

Prohlížíte 8 příspěvků - 16 z 23 (celkem z 23)
  • Autor
    Příspěvky
  • #227810

    Hillside
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Taky to mám už desátý den a u Nitry (150l) to mám úplně stejně: 21°C a nic. Hned vedle mám Zweigel (cca 90 l) a tam jsem předevčírem konečně zaznamenal „něco“.
    Velmi slabé perlení. Opravdu neviditelné…spíš to de jen slyšet. Koštnul jsem to a je tam i změna v chuti. Taky mi přijde, že to víc voní. Třeba se to chytlo rychlej, že je toho míň…nevím…
    Ještě mám 50ku Moravie, tak to zkusím naočkovat z toho Zweiglu, protože bakterie už nemám a kupovat nebudu. U nitry budu trpělivý a čekat a doufat 🙂

    #227836

    MARPEL
    Účastník
    Poslat vzkaz

    to právě zkouším poprvé letos a to jen u jedné odrůdy,takze nevim co od toho cekat..zaroven se chci zeptat, zda tomu nejak skodi mirna oxidace – plastovy sud mam prikryty vikem,ale neni to zasroubovany nadoraz,kvuli topitku..

    #227848

    Hillside
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Taky to zkouším poprvé a nemám ponětí, jak to poznat. Zatím mám v plánu řídit se nosem a jazykem 🙂
    Já jsem si vyřezal na plastové sudy jakoby víka s otvorem na kabel – z centimetrové plastové desky. Po obvodu (vždycky když zkontroluju chuť a teplotu) natáhnu potravinářskou folii. Stejně tak kolem kabelu. Takže to mám skoro bez přístupu vzduchu. Když se motám ve sklepě, tak to nechám třeba 10 minut vyvětrat.
    Na příští rok si seženu jedno víko přímo na JMF, které budu mít provrtané 🙂
    Ale dělám to poprvé…uvidíme do vánoc. Ať se daří.

    #227849

    petr_12
    Účastník
    Poslat vzkaz

    nejjistější způsob, jestli se to povedlo, je dát vzorek na rozbor jednotlivých kyselin do laboratoře 🙂

    #227975

    Můj lety prověřený a úspěšný postup: Neodkalovat nějak zásadně, ať mají bakterie co žrat. Nesířit, minimum pyráku do moštu jen pro eliminaci nežádoucích kvasných procesů. Ohřát na 22 – 24C (používám topítko Atman 350W, 100 l pohodlně vyhřeje – strčím do bečky a přes gábl narvu silikonovej špunt) a následně naočkovat a promíchat, ale pozor – nebublat. Větší množství bakterií nevadí, menší může. Do dvou dnů začne mírně bzučet, asi tak, jak když máte trochu odstátou kofolu. Vizuálně to není nějak výrazný pohyb, malý bublinky stoupají k vrchu. Letos byly hrozny (SV) mírně nahnité, tak jsem odkalil poměrně více abych pokud možno eliminoval těkulu a dodal jsem Bactiferm jako výživu. Bzučí to vzorově a víno se krásně rozvonělo, což ale přičítám té výživě. Senzoricky je to naprosto super vůně, ale pro mně jako protřelýho pijana taková trochu umělá – není z vinohradu. Lepší pro více osobité víno asi nechat živit bakterie z vlastních zdrojů budoucího vína.

    Nikdy jsem neměl lepší červený než po téhle proceduře. Úspěchy na koštech.

    #227982

    Jan Novak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    U červeného se mi jmf poměrně daří, ale co bílé, má to nějaká specifika? Předpokládám, že dost? Díky předem za odpovědi

    #228288

    MARPEL
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím, tak jsem dnes kontroloval červený, kde by měla probíhat odbourávka….už tam topím 2,5 týdne,jak uz jsem psal vyse,nevim presne jak to rozpoznat, jen me dnes zarazilo,ze se mi na hladine jakoby zacal tvorit lehky bily povlak => muze byt křís? Ve starším víně ho znám, jen nevím jestli je to právě i tady – mléčná mlha na hladině…..víko nemám napevno připevněno,kvůli topítku,tudíž zde určitá oxidace může vznikat…víno po okoštování se mi zdá celkem dobré, zdá se mi i jemnější, odbourávám Vavřinec/ Rulanda modrá a na mladý Vavřinec zde není nijak výrazná kyselinka, víno je lehce pitelné….tak přemýšlám co s tím,ale asi už to stáhnu do demizonu a dam temu dva tydny a zasirim..kdyby mel nekdo nazor,klidne pridejte..

    #228312

    @jan Novák – u bílého není obvykle JMF žádoucí a nedělá se, to najdete tady v historii diskuze i v jiné literatuře.
    @marpel – povlak určitě špatný, otázka jesi je to křís chcelo by to foto.. neměla by být při odbourávání velká plocha hladiny vystavená přístupu vzduchu, riziko oxidace je pak enormní, ale oxidačka vs. křís jsou jiný pojmy. Ideálně toto dělat v mini podmínkách v uzavřené nádobě jako demižón bečka a během odbourávání FURT PLNÝ až po vrch – když nejvíc perlí tak mi víno semtam trošku utíká ale všecko lepší jak nedolitý nebo vystavený vzduchu. Jestli odbourávání funguje poznáte velice snadno podle bublinek a lupkání – když je to v nejlepším a zamíchám tak víno vře skoro jak při klasické fermentaci – natočil sem si to na telefón ale nevim jak se to sem dává. Letos mně to dojíždí už tak po cca 12 dnech a bude to bomba, když kontroluju nemužu se odtrhnout od toho 😀 Jinak problém bývá dost taky v tom když je víno moc kyselý, v minulosti se mi stalo že proces kvůli tomu u některých vín vůbec nezačal

    Přílohy:
Prohlížíte 8 příspěvků - 16 z 23 (celkem z 23)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.