JMF- v malém množství ve sklepě

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce JMF- v malém množství ve sklepě

Zvolené téma obsahuje celkem 22 odpovědí. Do diskuze (10 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel  malovinar2 a poslední změna proběhla 20.11.2020.

Prohlížíte 15 příspěvků - 1 z 15 (celkem z 23)
  • Autor
    Příspěvky
  • #227232

    Hillside
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím všechny.
    Mám dotaz ohledně jablečno – mléčné fermentace po ukončení alkoholového kvašení. Už jsem si vše načetl a teorie je tedy za mnou 🙂

    Chci se spíš zeptat těch, co mají např. jen 200 litrů, jak provádíte ohřev, když máte jako já víno ve čtyřech 50 l demižonech…
    Ve sklepě topit nechci – mám tam ještě loňské a předloňské víno nachystané na lahvování.
    Takže máte třeba 4 ponorné topítka?
    Ať se daří.

    #227235

    petr_12
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím, jde to samozřejmě i v malém množštví. Já třeba provádím JMF na 100 litrech dornfelderu momentálně. Ale rozhodně bych nedělal každý demižon zvlášť. Může klidně proběhnout i v plastovém sudu, ale vše pohromadě.

    #227241

    Hillside
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Díky.
    mám 100 FR a 100 Nitry.
    Přemýšlím, že bych to teda z těch padesátek slil do dvou stovkových plastových sudů. To už to můžu teda ohřívat mimo sklep normálně topením. Jenže mi letos chybí prostor 🙁

    #227242

    petr_12
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Pak už stačí jen dvě topítka v tom případě 🙂

    #227266

    MARPEL
    Účastník
    Poslat vzkaz

    můžu se zeptat, jak uchovat bakterie, pokud najednou nespotřebuju celé balení,které je na 250l? a jak je důležitá výživa pro bakterie? když jsem si kupoval bakterie, tak ve vinařském domě právě mi řekl,že výživu neprodávají k tomu..

    #227276

    Dobry vecer, ja letos zkousim JMF poprve. Cca 150 litru cerveneho v kadi, zahrivam na 20 stupnu a mam zakryto folii na malovani (viz foto). Bakterie se pry uchovat uz otevrene nedaji, jsou nachylne na oxidaci po otevreni. I samotna aplikace by mela probehnout velmi rychle. Vyziva byt pry taky nemusi pokud je vino jeste na aspon jemnych kalech. U me to zatim snad jede dobre. Hodne zdaru

    #227277

    Foto

    #227280

    Vytrhlik
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Já jsem použil jen polovinu balení bakterií v jednom roce a zbytek jsem zalepil izolepou a dal zpět do mrazáku. Za rok jsem je použil a fungovaly. Výživu já nedávám. Polisování to ještě dokváší, tak by bakterie mohly vyžít ze zbytku kvasnic. Ohřívám topítkem.

    #227530

    Ondra
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím, máte někdo tip, jak topitko dát do demižonu, aby tam zároveň nešel vzduch? Jestli stačí obalit třeba potravinářskou fólií ten kabel topitka a ucpat tak hrdlo, nebo má někdo vyzkoušenej lepší postup? Díky

    #227531

    Vytrhlik
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Provrtat gumový/silikonový špunt středem a na jedné straně jej rozříznout podél provrtané dírky tak, aby se dal kabel protáhnout do středového provrtaného otvoru. Dělá se i gumový špunt s otvorem pro kvasnou zátku, tak ten stačí jen proříznout, aby se tam dal protáhnout kabel topítka.

    #227532

    Ondra
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Díky, tohle jsem taky zvažoval,vyzkouším.

    #227542

    VMCH
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dělam něco podobného: vyvrtám díru do gumového špuntu, dám tam kvasnou zádku a na boku špuntu vyřežu drážku asi do 1/3 až 1/2 špuntu o šířce kabelu, záleří na tom, jak jde špunt zatlačit. Guma dosedne na kanel a celé to sedne na hrdlo.

    #227608

    MARPEL
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Chci se zeptat,jak odhadnout množství bakterií, které přidat z balení na 250l ? dnes sem na zhruba 90 litrů použil polovinu balení,které je určeno pro 250l….zda má na to nějaký vliv, když se použije více,než kolik se mělo? zkouším odbourat v plastové 120 bečce,zahřívám a chcu se este zeptat, zda postačí, když je přikryto plastovým víkem,které nelze ale zavřít napevno kvůli kabelu od topítka,zda tím to víno moc neoxiduje? Thx za rady..

    #227613

    petrmk
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Já má odzkoušeno přidávání bakterií přímo do rmutu červeného vína. V mých vinařských začátcích mě to porodil jeden super odborník. Stejně jsem udělal i letos u frankovky. po pomletí dám topítko, zahřívám na cca 26-27 stupňů, druhý den přidám bakterie. zítra to bude desátý den, rmut je prokvašený, smrad ustává, předpokládám, že JMF je u konce, zítra vylisuji, ještě nechám v hoboku cca 3dny při teplotě kolem 20stupňů, pak přečerpám do sudu, po cca 14-21dnech zasířím. Tuto metodu doporučuje i pan Pavloušek u piwi odrůd.

    #227796

    MARPEL
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím, bakterie jsem dávkoval minulou sobotu,zahřívám na 21°, ale přijde mi,ze se nic nedeje…kdyz to obcas zkontroluji,tak neslysim zadne perleni,zadny zapach taky neodchazi,jak to bezpecne poznat,ze se neco deje? pripadne zvysit teplotu?

Prohlížíte 15 příspěvků - 1 z 15 (celkem z 23)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.