JMF v bílém víně

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce JMF v bílém víně

Zvolené téma obsahuje celkem 3 odpovědi. Do diskuze (3 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  Romec a poslední změna proběhla 7.1.2022.

Prohlížíte 4 příspěvky - 1 ze 4 (celkem z 4)
  • Autor
    Příspěvky
  • #241998

    julie169
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den, rozjela se mi v 200 litrovém dřevěném sudu JMF v bílém víně. Víno bylo před svátky stočeno, leželo na jemných kalech, které nyní flotují pod špuntem a sířeno na 55 volných SO2. Uvažuji správně, když už nechám jablečnou dokvasit, počkám 14 dní, ať to nejde do „zelí“ a pak stočím, zasířím a dle potřeby přikyselím?
    Druhá otázka, co se sudem? Již mi to udělal loni, po vyprázdnění byl na mokré konzervaci, kde jsem si naivně myslel, že se bakterie nějak ztratí. Pomůže vypaření horkou párou? Děkuji za názory.

    #242010

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Asi si pročíst starší články v diskuzi a přečíst něco k problematice sur lie. Nemám vlastní zkušenost, ale co jsem načetl tak hlavně pravidelně míchat kvasnice, nestáčet a nesířit. Asi by pomohl přídavek vhodného taninu. Po dvou měsících na kalech nemůže víno již získat reduktivní tóny a předpokládám, že se s ním dá dále pracovat.

    Na dezinfekci sudu se osvědčil hydroxid sodný, bere i bakterie Bretanomyces, s bakteriemi mléčného kvašení by neměl mít problém viz. starší diskuze.

    #242012

    julie169
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Děkuji za reakci, s tím hydroxidem sodným je to zajímavý nápad. Kouknu se na to. Jinak JMF nastartovala spontáně, vůbec jsem to nechtěl. Techniku sur lie občas používám u pinotových odrůd, u aromatických, což je tenhle nešťastný případ, se mi míchání kalů neosvědčilo. Trochu problém byl, že jsem všechna vína ošetřil, abych měl na Vánoce klid a přes svátky jsem to málo hlídal. Druhý problém je, že červená vína odbourávám v jednom sklepě, ale bohužel, nemám ten komfort, abych vymezil bakterie mléčného kvašení do jiné místnosti. Naštěsti mi to zatím dělá jen jeden a nejmenší soudek, přesto mě to mrzí a hledám cestu ven. Ještě jednou moc děkuji za fundovanou reakci.

    #242114

    Romec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím Vás, na ten sud bych použil SANATON, což je hydroxid sodný se sodou (uhličitan sodný).

Prohlížíte 4 příspěvky - 1 ze 4 (celkem z 4)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.