jak udělat např.polosladké víno

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce jak udělat např.polosladké víno

Zvolené téma obsahuje celkem 9 odpovědí. Do diskuze (5 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel  onda a poslední změna proběhla 11.10.2017.

Prohlížíte 10 příspěvků - 1 z 10 (celkem z 10)
  • Autor
    Příspěvky
  • #169283 odpověď

    micurinec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    zajímalo by mě, jak postupovat, když chci docílit bílého např.polosladkého vína doma, tedy bez různých rozborů apod., předem děkuji mirek

    #169567 odpověď

    roman123
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím,
    nejjednodušší je zastavit kvašení před koncem. 80 ml tekuté síry na 100 L vína a zchladit pomocí zamražených PET lahví s vodou. Nebo nechat dokvasit do sucha a koupit si hroznový koncentrát a doladit dle vkusu.

    #169569 odpověď

    micurinec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    takze dát pyrodisiricitan draselný, stočit a zchladit, chápu to takto správně?
    jelikož je cukernatost dobrá, zvolím první způsob, předem díky

    #169592 odpověď

    roman123
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Jen se podívat kolik dává pyroš síry, není pravdou že 80 g je to samé jako 80 ml tekuté. Dát to v jedné dávce, ne na víckrát a to zchlazení je důležité. Hned jak si sednou kaly tak přetočit bez nich, uchovávat v chladu a doporučuji vypít, víno se zbytkovým cukrem je nestabilní a může se zase rozjet. Pravidelně doplňovat síru, mladé víno ji dost žere.

    #169595 odpověď

    Romec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím Vás,
    vy dáváte 80 ml tekuté síry na 100l? Když spočítám, že 10g/hl poskytuje ca 40 mg SO2/l tzn. 320 mg SO2/l. Není to příliš moc? Nyní právě řeším optimální hodnotu síry k zastavení.
    Romec

    #169609 odpověď

    roman123
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Takhle z výpočtu to vypadá dost. Ale mošt ještě chvíli kvasí a část síry se ztratí hned. Potom během odkalení a prvního přetočení nedodávám, mladé víno dost tu síru žere. Když jsem dával menší dávky tak to kvasilo třeba ještě čtyři dny než se zastavilo a musel jsem přidávat. Teď se kvašení zastavilo ten den kdy jsem zasířil a začal chladit. Mošt odkalený, tovární kvasinky a výživa. Toto množství zkouším letos u vína se zbytkovým cukrem.

    #169649 odpověď

    Grower
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Tím někoho otrávíte. To bude stršný bolehlav…..

    #169657 odpověď

    onda
    Účastník
    Poslat vzkaz

    No take mi to prijde dost, zalezi na tom o jake tekute sire se bavime, pokud o 40% tak je to opravdu docela pecka, pokud o 15% tak je to akorat (110mg/l).
    Na druhou stranu maximalni hranice pro polosladka vina je dle zakona 400mg/l.

    Jinak dle meho nazoru je celkove tento postup zastaveni fermentace diskutabilni pokud nemate moznost opravdu vino schladit na takovou teplotu aby kvasny proces 100% ustal, tak se vzdy znacna cast siry vyvaze. Coz bude mit dva nasledky, jiz zmineny bolehlav, a druhy efekt je ze vyvazana sira nepousoby antioxidacne, tedy musi se takove vino jeste prisirit a to navzdory vysokym davkam v teto fazy vyroby.
    Proto se mi dodani cisteho zahusteneho mostu po ukonceni fermentace a stáčkách zdá být jako menší zlo…

    #169658 odpověď

    roman123
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Je to 15% síra, já mám odzkoušeno, že 80 mg na zastavení kvasícího moštu je málo. To zchlazení je klíčové.
    Záleží na co to víno bude, u suchých vín začnou vystupovat hořčinky a musí se něčím vyčiřit. Pak je ale stabilní a vydrží dlouho.
    Polosladká vína jsou v podstatě pitelná hned, a většinou jsou do silvestra vypitá.

    #169666 odpověď

    onda
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Jo jak jsem uz psal u15% je to OK%
    jen aby si to tazatel uvedomil pac na trhu jsou dve koncentrace….

Prohlížíte 10 příspěvků - 1 z 10 (celkem z 10)
Odpověď na: jak udělat např.polosladké víno
Osobní informace: