Filtrace vína a láhvováni

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Filtrace vína a láhvováni

Zvolené téma obsahuje celkem 1 odpověď. Do diskuze (2 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  MichalU9 a poslední změna proběhla 14.2.2022.

Prohlížíte 2 příspěvky - 1 ze 2 (celkem z 2)
  • Autor
    Příspěvky
  • #243119

    LuboB
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím, rád bych znal Vaše poznatky při láhvování vín. Vína jsou stabilní na bílkovinu, láhvovat bych chtěl plničkou Enolmatic se svíčkou 0,5. Je dostatečné víno přefiltrovat deskami S10? Nebo použít raději sterilní? A je lepší mít vína s obsahem síry okolo 40? Nebo 30 je v pohodě.
    Vína jsou suchá max polosuchá. Bylo by to pod korek.
    Z lonska jsem něco musel znovu otevírat najaké láhve a opakovat se mi to nechce.
    Nebo používáte Sorban?
    Díky
    L.

    #243123

    MichalU9
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím.
    Já používám filtrační svíčku 0.2 mikronu na bílá vína. Víno před lahvováním filtruju deskama ST3 co odpovídá propustnosti 0,2 mikronu-tím je svíčka minimálne namáhaná. Přikládám tabulku s propustnostema desek -našel jsem ji někde na internetu…

    Co se týče síry- tu doplňuji i v závislosti na PH. Někde v předchozí diskuzi jsem dával tabulku hodnot.

    Je potřeba dbát na hygienu, i když v domácích podmínkách to není ideální ale snažím se pro to udělat maximum.
    To znamená řádná dezinfekce plničky včetně svíčky-Divos2 a Divos 124. Dezinfekce lahví-Solfosteril, dezinfekce zátkovačky-60-70% líh, plnící jehlu taky občas zdezinfikovat.

    Sorban nepoužívám, víno dělám pro sebe, rodinu, kamarády….

    Vínu zdar!

Prohlížíte 2 příspěvky - 1 ze 2 (celkem z 2)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.