ESCA nebo hořčík ??

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce ESCA nebo hořčík ??

Zvolené téma obsahuje celkem 5 odpovědí. Do diskuze (0 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel  vinarzeslovacka a poslední změna proběhla 5.8.2015.

Prohlížíte 6 příspěvků - 1 z 6 (celkem z 6)
  • Autor
    Příspěvky
  • #153874 odpověď

    vinarzeslovacka

    Mohl by někdo osvětlit, jak rozeznat ESCA od fyziologického nedostatku hořčíku? Podle toho co jsem našel na netu, jsou příznaky na listech velmi podobné…žloutnutí listů mezi žilnatinou, která zůstává zelená. Pokud by to byla ESCA, tak by to vypadalo, že pomalu odejde celá trať, mají to i všichni sousedé v okolí, tak doufám, že to bude spíš ten hořčík a hlavně sucho, které brání normálnímu toku živin v půdě…

    #153876 odpověď

    sojin
    #153879 odpověď

    malovinar2

    …to je podle mně – ESCA má hodně rychlej průběh a neviděl sem že by táto nemoc napadala vinice plošně. Ožat zakrátit je dobrý. Já už sem třikrát ožínal v lokalitě Vrbice – bujný horní zálistky sou většinou žlutý a nic vinohradu nedávají akorát ho připravujou o sílu. Dával sem asi 4x Wuzal tak to trochu pomohlo ale kořeně stejně nechcou růst v suchej zemi. Na dalších lokalitách mám všecko pěkný (až se divím), ale žlutý ve vinohradech je tady na velkopavlovicku vidět všady dokola. Neodejde to, to si myslím že se nemusíte bát, akorát musí semtam lepši zapršet. Letos už to asi moc lepší nebude.

    #153882 odpověď

    vinarzeslovacka

    Já si také myslím, že to ESCA není..jsou to spíš starší listy v prostřed keřů, nad zónou hroznů.

    Jinak zálistky v horní části mám pěkně zelené a nežloutnou, je to hlavní asimilační plocha pro dozrávání,takže je tam určitě nechám, osečkované také už 3x, staré hlavy jako by ani nevěděly, že nějaké sucho je. Jenom mladší to začínají silně pociťovat….

    #153883 odpověď

    malovinar2

    určitě záleží na odrůdě lokalitě atp. – pokud je vinohrad bujnej a žlutne je dobrý trochu mu pomoct od zátěže kterou musí vyživovat. Jinak zálistkový rývy by neměly hroznům stínit a „podávat si (přes řádky) ruky“, taky proto ožínám, aby to nebylo jak džungla. Na ESCu mě letos chcípla jenom jedna krásná a zdravá hlavička, vinohrad saděný koncem 70tých let, stále v dobré (letos zatím přímo ve skvělé) kondici. Dřív sme té ESCe říkali mrtvička, dobrá péče o vinohrad ju eliminuje. Přemýšlel sem že narok při stříhání zamažu větší rany nejakým tým tmelem co používají zahradníci.

    #153884 odpověď

    vinarzeslovacka

    …dlouhá léta jsem se snažil veškeré přebytečné dřevo z hlav odstraňovat, nadával jsem, když mi tam někdo dělal věšáky a teď to mám postavené na hlavu…podle doporučení k ochraně proti ESCA, se nemají pokud to není nezbytně nutné dělat žádné větší rány při řezu, raději nechat pahýly, nesnižovat hlavy atd…článek asi před půl rokem ve vin. obzoru…..tak jsem zjistil, že ti co jsem jim tehdy brblál to vlastně dělali dobře…aniž by o tom věděli…takže pilka, dřív nezbytný pomocník při řezu dostala volno a uvidíme co to bude dělat. Na zatření ran by měl stačit latex, asi zaangažuju děcka…

Prohlížíte 6 příspěvků - 1 z 6 (celkem z 6)
Odpověď na: ESCA nebo hořčík ??
Osobní informace: