V takovém množství by bylo nejlepší jen podrtit v kýblu (dřevěný tlouk, nebo prázdnou sedmičkou) (mechanizaci jen takovou, která nerozdrtí pecky – tutifruti mlynek úplně povolený!), nechat naležet, obvykle se do druhého dne sám rozkvasí. Pokud ne, přidat zákvas z ušlechtilých kvasinek. Po 2 dnech stáhnout, vylisovat (a už máte dva druhy moštu), dosladit, nechat den dva ještě rozjet a máte burčák. V petce v mrazáku vydrží do Silvestra, v lednici dokud se nerozkvasí (i v lednici se rozjede) – max týden. Bacha na plnou PETku v lednici! Nechávejete v ní trochu místa.
A když výlisky rozdrobíte, zalijete trochou uvody, necháte zas den dva naležet, pak přisladíte, případně dokyselíte, získáte „druhák“, který samozřejmě není tak dobrý, ale většina lidí ho od „prváku“ vůbec nerozliší a tak se takový nápoj nejen nesmí prodávat, ale ani skladovat v prostorách určených pro víno!
Příklad