Dobrý den,
chci se dotázat na „kolik“ jednorázově zasíříte kvasící mošt k zastavení kvašení. Bohužel nemám možnost kvasící mošt zchladit (kvašení probíhá v bečce).
Teď tam mám „hubometricky“ zhruba zbytkového cukru kolem hodnot odpovídající polosuchému vínu.
Dobrý den, podle toho, kolik jste dával do rmutu a kolik máte litrů. B+A roztokem změřte aktuální hodnotu, propočítejte na vaše litry a přidejte dávku na hodnotu max. 40 mg/l. Po zastavení kvasu omezte plochu kontaktu vína se vzduchem.
Zdravim,
40mg siry vam to s nevetsi pravdepodobnosti nezastavi. Me doporuceni je 70-80mg/l.
mlade vino si s takovou davkou hrave poradi, do prvni stacky bude te mit 50mg/l
Chtěl jsme si tak nějak ověřit tu dávku 70-80mg/l (zdá se mi také, že 40mg/l je nedostatečná dávka). Je mi jasné, že „dokvášející mošt“ má nějakou síru samozřejmě ještě z dob macerace a samotného kvašení.
Chtěl jsem se ještě vrátit k dotazu ohledně zastavení kvašení k dosažení polosuchých vín. Přídavek síry dáváte do kvasícího moštu a pak po zastavení např. po 1 týdnu stočíte z hrubých kalů anebo nejprve kvasící mošt stočíte z těch nejhrubších kalů a pak do toho přidáte síru? Doplňuji, že mošty odkaluji. Díky za info.