Čiření vína před lahvováním

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Čiření vína před lahvováním

Zvolené téma obsahuje celkem 5 odpovědí. Do diskuze (3 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  petr_12 a poslední změna proběhla 27.10.2021.

Prohlížíte 6 příspěvků - 1 z 6 (celkem z 6)
  • Autor
    Příspěvky
  • #240354

    Dobrý den, mám problém s bílkovinami ve víně po zalahvování. Odčiřuji bentolit super, čím mám docílit, aby mi víno neazačalo tvořit vlásečnice? Děkuji

    #240373

    petr_12
    Účastník
    Poslat vzkaz

    nejlépe nechat změřit v laboratoři a oni vám řeknou přesnou dávku bentonitu na stabilizaci bílkovin 🙂

    #240381

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    První dávku bentonitu dát podle dřívějších zkušeností a raději větší. Pak do laboratoře a znovu bentonit dle výsledků (dávám cca. 20% navíc). Pak pro jistotu opět laboratoř. Z bentonitu stáčím jenom jednou, a to až mám negativní výsledky z laboratoře.
    Důležité je taky mít správnou (vyšší) teplotu pro bentonit cca. 20 st. (dle návodu u produktu) a po nalití dlouho (15-20 min.) a pak co nejčastěji znovu promíchat (cca. 2 dny).

    #240385

    petr_12
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Jsou i bentonity účinné již od 6°C. Nemám s ním problém a odpadá zátěž v podobě ohřevu vína.

    #240417

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Nízké teploty výrazně snižují účinnost bentonitu, což mám vyzkoušeno. Pak je problém stanovení dávky. Jiná dávka bude při 6 st. a jiná při 20 st. Ale v laboratoři to jsou možná schopni spočítat i pro teplotu 6 st.

    #240421

    petr_12
    Účastník
    Poslat vzkaz

    ok. při 6ti stupních to vyzkoušené nemám .. ale mám 12 ve sklepě a tam to probíhá v pořádku podle dávkování. Dávám to změřit i po aplikaci bentonitu.

Prohlížíte 6 příspěvků - 1 z 6 (celkem z 6)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.