Čiřeni vina

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Čiřeni vina

Zvolené téma obsahuje celkem 7 odpovědí. Do diskuze (6 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel  onda a poslední změna proběhla 26.11.2019.

Prohlížíte 8 příspěvků - 1 z 8 (celkem z 8)
  • Autor
    Příspěvky
  • #214572

    Dobry den, chtěl bych radu. Bino dělám asi 10 let. Letos poprvé bych chtěl zkusit cireni vína za pomoci preparátů které jsem koupil ve vinařském domě. Koupil jsem To sil, želatina a bentonit. V návodu na cireni je pro bílá vína použít první těšil pak želatina a nakonec bentonit a pak víno stocit. Ale zajímalo by mě kolik dní mezi jednotlivými složkami musím nechat si z je tam přidám, nebo zda víno pokaždé stocit. Děkuji za každý radu.

    #214576

    MARPEL
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Já cirim Tosil+Zelatina a dám dané mnozstvi Tosilu a pote pridam rozmichanou zelatinu,hned to na sebe navazuje….vino mit stoceny z hrubych kalu,pote aplikovat tosil a zelatinu a behem par dni se vino zacne cistit…a zalezi jak dlouho je pak nechate na jemnych kalech….s bentonitem zadne zkusenosti zatim nemam,tak neporadim..

    #214795

    RP2712
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Záleží na teplotě sklepa, želatina je citlivá na nízké teploty. Dle návodu by se měl dát bentonit asi 30 minut po želatině, ale myslím že to nemůže pobrat všechny bílkoviny, když je tam zrovna ještě přidáte navíc ve formě želatiny – těžko říct nejsem v tomto zběhlý. Osobně používám hausenpastu s tosilem zpusobem jako vy, stocim po týdnu, ohreju topitkem a dám bentonit a pak stocim po týdnu znovu. Sice stočení navíc, ale je to 100% na termolabilni bílkoviny.

    #215671

    micurinec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    zdravím, pokud se víno stočí z bentonitu, za jak dlouho lze provést filtraci, je vhodné to stočit pak počkat až se případně usadí jemnější části bentonitu, které jsem třeba nabral při stočení nebo lze filtrovat hned po prvním stočení z bentonitu?

    #215700

    Spud
    Účastník
    Poslat vzkaz

    to Micurinec: Pokud na to člověk nespěchá, tak nechávám sednout, co se podařilo nabrat při stáčce.. jinak lze samozřejmě ihned

    #215708

    micurinec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    provedu, díky!

    #215722

    MARPEL
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Lze čeřit tak,že nejdřív aplikuji bentonit ještě když víno leží na hrubých kalech a nebylo stočeno,stočím za pár dnů a následně aplikuji želatinu? Tchán postupuje následovně….po aplikaci želatiny víno nechat jak je a pak podle potřeby projet filtrem? je tohle také způsob?

    #215788

    onda
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Marpel: ano způsob to bezesporu je, ale k ….
    Primarním účelem aplikace bentonitů je odstranění termolabilních bilkovin, no a želatina je bílkovina, takže nejdřív bílkoviny odeberete bentonitem aby jste je tam pak vratil ve formě želatiny??? to asi neni idealní postup..
    Další problém vidím v a plikaci do vína s hrubími kaly, v kalech překrytých sedimentem bentonitu jsou idealní podmínky pro rozvoj sirky…

Prohlížíte 8 příspěvků - 1 z 8 (celkem z 8)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.