chladenie muštu

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce chladenie muštu

Zvolené téma obsahuje celkem 7 odpovědí. Do diskuze (7 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel  Tomas Dvorak a poslední změna proběhla 1.10.2017.

Prohlížíte 8 příspěvků - 1 z 8 (celkem z 8)
  • Autor
    Příspěvky
  • #161010

    benne1
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Mám otazku na vinárov ktorý majú skúsenosti s chladením muštu pre malovinárov alebo nápady.Mám malú predstavu ako to spravit v 200 a 300l nerez.sudoch.IDD bratislava vie spravit na veko nádrže prípravok cez ktorý ide cez kvasný otvor je na tom vstup a výstup pre hadicu a kvasná nádobka a druhý otor pre teplomer,to b
    nije problem ale treba chladiacu vodu a tam gde nemame vodovod treba cladič s čerpadlom.Pozeral som rôzna cladiče na akvária na rôzne velkosti akvarií ale ako to zosuladit,pritok čerpadla,aby stíhalo chladenie atd.Alebo nejakú klímu-menšieho rozsahu a tam by sa nastavila teplota,čiže podla potreby aj ohrav aj chladenie,Kto máte niečo take podelte sa o skusenosti.Ja viem že velký vinari to maju vyriešené ale ja chcem niečo v maloim na cca 15ool a to po 20 a 300l.dakujem.

    #161023

    moll
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Když je třeba chladit, většinou není třeba řešit těsnost a sterilitu, protože kvasinky jsou v plné ráži a CO2 uniká. Takže se tam dá strčit nějaké chlazení shora a jen provizorně uzavřít. 150l nádoby se obvykle nechladi vůbec, max zamraženejma PET lahvema a do 2000l lze nádobu uchladit zvenčí. Prostě přivést pramínek vody někam nahoru a nechat jej stékat po nádobě na zem a do kanálu. Vyplatí se tu nádobu omotat provázkem do spirály, aby ta stékající voda musela trochu zakroužit a nevzala to rovnou dolů.

    #161024

    onda
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Jak psal moll u nadob do 300l skoro neni potreba nic chladit, tedy pokud nemas extra teply sklep. Pokud tento problem nemas a chces presto chladit, da se pouzit i ventilator. Ale u tak malych objemu to skoro nema cenu, chladi se kvuli ohrivani pri kvaseni a to se v takto malych objemech skoro nedeje, obvzlast pokud pouzivas selektovene kvasinky. Jakou mas tedy tplotu ve sklepe?

    #161032

    benne1
    Účastník
    Poslat vzkaz

    pivnica má v dobe kvasenia cca 15 až 17 stupnov a ruland šedý mal skoro 30,kavsinky vždy použivam selektované a tiež použivam zmrazene flaše na schladenie ale som to už chcel trošku kulturnejšie a škoda že výrobcovia sa stále menej starajú o malovinárov ale pomohol by chladič na pivo,malé čerpadlo-s malím prietokom a hadicu.Myslel som či už niekto také niečo nevitvoril,že by pomohol s tým,dakujem

    #161096

    Pepa529
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Já používám klasický mražák a čerpadlo pro akvaristy a nerezovou topenářskou tyč na plyn . Mražák je o objemu 160 litrů a dokážu sním ochladit +- 4 nádoby s moštem o objemu 400 l na 16 stupnů . Pokud bys chtěl vědět více rád ukážu přímo ve sklípku .

    #168811

    Dobrý den zkuste se podívat na Lindr.cz je to nejlepší volba.

    #168832

    roman123
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den kolegové vinaři,
    letos jsem řešil problém chlazení moštu u malovinařů, požádal jsem v diskuzi o radu. Nikdo neodpověděl, tak na oplátku se podělím já.
    Není to z knížek ani z kategorie myslím si.
    Já kvasím v 250-kách, mošt odkalený se zákvasem továrních kvasinek. Není pravdou, že se nemusí menší objemy chladit. Samozřejmě když nechcete aromatické víno tak je to jedno. Teplota nad dvacet stupňů a ovocné aroma je pryč. Sleduji průběh teplot na digitálních teploměrech co jsou do chladicích vitrín.
    Použil jsem chladicí podpultový pivní agregát Lindr, je v něm nádoba na chladicí vodu i oběhové čerpadlo. V Brněnském eshopu, domácí výroba piva, název si nevybavuji, mají nejlevnější nerez spirály na chlazení mladiny. Vedení z pivních hadiček s rychlospojkama, z jednoho výstupu z chladiče jsem si udělal ypsilonkou dvě větve a chladím dvě bečky na každé. Nechal jsem si poradit a koupil silnou 2-stovku mašinu, jenže i na nejnižší stupeň chladila až moc, vyřešil jsem to časovačem na zásuvce, každé dvě hodiny zapnulo na 30-45 minut. Do první nádoby jsem dal digi teploměr, druhá nádoba je cca o jeden stupeň teplejší.
    Takhle si můžu dovolit být i dva dny mimo v práci a jede to samo.
    Plný výkon používám při odkalování moštu, zchladí mošt na 4,5 °C bez rizika, že se mošt sám rozkvasí. Samozřejmě před zakvašením ho musím zase ohřát.
    Bohužel celý systém vyjde na nějaký peníz ale nebaví mě opravovat věci zrovna když jsou nejvíc potřeba. Takhle je to profi mašinka a rozvody jsou variabilní a rozmontovatelné.
    Jinak, z těch nejlevnějších dobře funguje namražená PET láhev.

    Vínu zdar.

    #168992

    Zdravím vinaře,
    Podělím se s vámi o svůj způsob chlazení. Na začátek bych chtěl říct, že kvasím v nerezkách 300l s plovoucím víkem a mám zkušenost, že odkalený mošt se selektivníma kvasinkama se v objemu 250l úplně v pohodě dokáže zahřát až na 25°C, a to mám ve sklepě 13°. Takže jak pravil kolega výše, pokud chcete aromatiku musí se chladit. V plovoucích víkách s duší jsem vyvrtal otvory a přes ně protáhl nerezový šnek, který jsem si nechal stočit z trubky 10mm. Abych mohl šnek po vykvašení vyndat, těsním ho ve víku plastovými elektrikářskými průchodkami, jak vyndám šnek vrazím tam nerez šroub M10 s plným dříkem – závit jsem odřízl. Máme přímo u sklepa starou roubenou studnu s hloubkou 14m a stálou teplotou vody 11-12°C, ve studni je nautila a malá tlaková nádoba. Ve sklepě mám udělaný rozvod vody ze studny, vždy u nerezky zakončený elmag ventilem který je ovládán termostatem s čidlem. (čidlo je myslím PT 100 normálně přichycené drátem na stěně nerezky). Vodu vracím přes zpátečku zpátky do studny. Na zpátečce mám škrtící ventil, kde škrtím průtok šnekem aby voda neproletěla moc rychle. Nádoby dokážu uchladit na 13°C, na každé nádrži si můžu nastavit jinou teplotu. Stavěli jsme to tak nějak co dům dal, ventily jsme koupili, stojí cca 1500-2000+ termostaty cca 500 + zdroje pro ventily a termostaty, vše by samozřejmě mělo být na 24V. Funguje to spolehlivě, ideálně by to chtělo mít elmag ventily z nerezi, protože mosaz ve eklepě trpí, to je ale za jiný peníze. Do budoucna by bylo super vyměnit studnu za chladící agregát. Chlazení zdar.

Prohlížíte 8 příspěvků - 1 z 8 (celkem z 8)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.