Bentonit

Zvolené téma obsahuje celkem 4 odpovědi. Do diskuze (3 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  Kodak a poslední změna proběhla 17.12.2020.

Prohlížíte 5 příspěvků - 1 z 5 (celkem z 5)
  • Autor
    Příspěvky
  • #229083

    MARPEL
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím,

    chci se zeptat na pripravu bentonitu,nemam s tim zadne zkusenosti, prosel sem si cele forum i dalsi stranky,ale chci se zeptat na urcite veci, ktere mi nejsou jasne –

    pri priprave je v navodu psano – rozmichejte s vodou v pomeru 1:20 -> postupuji správně, když na 100 g benotnitu použiji 2 litry vody na rozmíchání? zkusil jsem to a přišlo mi,že po asi 15 hodinove sedimentaci tam zustalo hodne vody, tu jsem slil a nechal sem opet jeste odstat bentonit abych slil jeste zbylou prebytecnou vodu….vzniklo mi takove blato,ktere lze v pohode rozmichat vareckou -> i kdyz sem cetl, ze bentonit michat rukou je tezke, ze je mozna lepsi na to mit nejaky mixer…proto zkusenejsi,jaka je vase priprava bentonitu?

    Jedna se mi o cireni mladych vin na bilkovinu, kdyz pominu, ze nebudu delat nejake laboratorni testy atd,mate nejake optimalni mnozstvi, kterym cirite napr 100litru? v navodu je dano, ze pro cireni mladych vin 100-250 g benotnitu, ale to je siroky pojem,jak si urcit, kolik bude optimalni?

    #229085

    Pikular
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Optimální množství nelze bez zkoušky určit.100g/100l je obvyklý poměr.Ale mám osobní zkušenost s veltlinem,kde po dávce 200g/100l docházelo k zakalum při odnesení vína ze sklepa.Rozmichani bentonitu je nejlepší ponorným tyčovým mixérem.

    #229091

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    1. Bez laboratoře přesné množství nezjistíte. Dáváme bentonit odhadem, dle návodu na přípravku, zkušeností z minulých let (veltlín a johanniter vyžadují vysoké dávky) a pak do laboratoře a doladí se to podle ní. Doporučuju vše si psát a to nejen u bentonitu (jaký přípravek, množství, kdy a do čeho). Existuje možnost domácího testování – malá vinařská laboratoř, popřípadě tepelný test. Možná jsem dělal při měření chyby, ale mě výsledky moc nepomohly (vina měly zákaly). Což je po té vší práci s lahvováním pro mě prostě nepřijatelné.

    2. Bentonitu jsou dva základní druhy. Sodný a vápenatý. Sodný má vysokou účinnost na bílkoviny a vápenatý výborně sedimentuje. Váš přípravek má zřejmě velký poměr vápenatého, proto ta voda. Doporučuju vyhledávat sodné bentonity.

    3. Prodávané přípravky jsou většinou směsí těchto dvou bentonitů. Přípravků je velké množství, a každý má jiné složení (poměr), které většinou nezjistíte a tím i naprosto odlišné dávkování (maxima cca. 30-300 g/100l).

    4. Důležitá je rovněž teplota, obecně čím vyšší cca. 15-20 st. tak je i vyšší účinnost bentonitu. Na přípravcích se opět často neuvádí. Zkoušel jsem „nízkoteplotní“ bentonity a není to ono. Takže je vhodné přihřívat.

    5. Důkladné promíchání ve víně po přidání (minimálně 15-20 min.) a pak další promíchávání další 2-3 dny. Demižon či oválná nádoba jsou na míchání ideální. Jiný tvar, např. sud dost omezují míchání a tím snižují účinnost. Někdo používá k promíchání čerpadlo.

    Pár odkazů.
    https://is.mendelu.cz/zp/index.pl?podrobnosti_zp=66490;zpet=;prehled=vyhledavani;vzorek_zp=stabilizace;dohledat=Dohledat;kde=nazev;kde=autor;kde=klic_slova;stav_filtr=obhajena;typ=1;typ=2;typ=3;typ=5;typ=6;typ=8;typ=7;fakulta=60;obdobi=2022;obdobi=2021;obdobi=2020;obdobi=2019;obdobi=2018;obdobi=2017;obdobi=2016;obdobi=2015;obdobi=2014;obdobi=2013;obdobi=2012;jazyk=1;jazyk=3;jazyk=2;jazyk=29;jazyk=182;jazyk=22;jazyk=23;jazyk=4;jazyk=28;jazyk=-1
    https://is.mendelu.cz/zp/index.pl?podrobnosti_zp=63407;zpet=;prehled=vyhledavani;vzorek_zp=stabilizace;dohledat=Dohledat;kde=nazev;kde=autor;kde=klic_slova;stav_filtr=obhajena;typ=1;typ=2;typ=3;typ=5;typ=6;typ=8;typ=7;fakulta=60;obdobi=2022;obdobi=2021;obdobi=2020;obdobi=2019;obdobi=2018;obdobi=2017;obdobi=2016;obdobi=2015;obdobi=2014;obdobi=2013;obdobi=2012;jazyk=1;jazyk=3;jazyk=2;jazyk=29;jazyk=182;jazyk=22;jazyk=23;jazyk=4;jazyk=28;jazyk=-1

    https://www.vinarskepotreby.cz/out/media/78bfec77-79f4-4df7-858f-fb4903484040.pdf

    #229106

    MARPEL
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Kodak – použil jsem Eiwax chladnomilny, coz by mel byt sodny bentonit podle popisu….ja jen,ze 100 g bentonitu sem rozmichal ve 2litrech vody, a ho usazeni mi tam prislo,ze zustalo hodne vody a tak sem ji odlival…ale jde mi prave o to, ze nevim jakou ma mit vysledny rozmichany bentonit konsistenci….jestli to ma byt typu bláto,což mi zhruba odpovídá a nemám problém to po odlítí vody rozmíchat jen vařečkou….nebo to ma mít tužší konzistenci, že by to ručně nešlo moc míchat? v tom lehce tápu….a jak dlouho případně lze nechat bentonit ležet ve víně? Jestli má nějaký vliv na víno,když leží usazený naspod demizonu?

    #229107

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Příprava dle návodu, přebytečnou vodu sliju jen pokud je čirá. Používám tyčový mixér jak při přípravě, tak po nabobtnání (je to většinou hodně husté bláto). Pak do kýblu s vínem a opět mixér (ručně to promíchat určitě nejde, zůstávají kousky a hrudky). Vznikne homogenní, viditelně „gelovitá suspenze“. Promíchám víno a pomalu leju cca. 1/2 kýble, pak přileju víno, znovu promíchám (už ručně) a naliju zbytek. Zamíchám celý objem a jdu třeba umývat, po pár minutách zase zamíchám a tak postupně min. 15-20 min (raději víc). V demižonu, nebo oválné nádobě se to točí i několik minut. Takže to udržuju pořád v pohybu.

    Ve víně nechávám dokud není bentonit usazený. Pak stočit. Je to v řádech týdnů cca. 2-4. Nemá se nechávat dlouhodobě (pokud sedne, tak ani není důvod). Snažím se moc nestáčet, takže jak to jen jde dáme do laboratoře a případně postup opakuji pokud testy nejsou v pořádku (laboratoř napíše přesnou dávku) a stáčím až stabilní víno.

Prohlížíte 5 příspěvků - 1 z 5 (celkem z 5)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.