Pánové, čtete vůbec někdo nějakou vinařskou literaturu, chodíte na přednášky či semináře? Zajímate se vůbec o vinařsví? Z některých reakcí je odpověď jasná.
Lisovat do sucha se prostě nedělá. Proč? To se dozvíte i v nejstarších Krausových publikacích, a to je z hlediska vinařství doba kamenná. Při všem respektu, který si pan profesor jistě zasloužil.
Kolega JiriS má pravděpodobně špatný lis, nebo se potřebuje na něm naučit pracovat.
My doma používáme vodní lis Lancman a výlisnost se obvykle blíží 70%. Pokud mi po cca 30 ninutách lisování teče, při max. tlaku, šťáva rychlostí 1l za cca 5-10 min tak přestávm lisovat. Nejenom že se mi to nevyplatí časově (raději dělám další lis) a těch pár litrů obvykle hnědé a nahořklé šťávy si opravdu odpustím.
Mokré mláto si bere kámoš, tak jako u některých jiných a jenom chrochtá blahem. Pálí ho. Na druhák bych mu ho nedal.
Byla tu pěkná připomínka k odkalování. Z cca. 400l MT mi v neděli zůstalo cca. 70 l kalů, po přidání celulózy jsme vylisovali cca 55 l křišťálového moštu. Bílé nevážim, ale bylo toho 24 beden takže odhadem 600 kg. Zůstalo 385 litrů křišťálově odkaleného moštu. Já jsem spokojený.