Když chcete čiřit, musíte mít nějakou představu o víně a o tom, co z něj chcete odstranit.
Čiření je elektrochemický proces, tak tedy i o něm.
K tomu vám pomůžou nějaké zkušenosti, jeden člověk je všechny nestihne, takže cizí, asi z knihy. Nejlepší bude asi Sklepní hospodářství, mnohem dostupnější je Pěstování révy a zužitkování hroznů. Ano, v tomto případě platí, že v nových knihách se často lže a říkaj tomu reklama. Navíc dříve neměli filtraci a tak čeřili mnohem častěji a přikládali tomu i větší důležitost.
Bentonit jde samozřejmě nasypat i do červeného rmutu. Moje rada byla obecná, protože tady to zřejmě opravdu není o čiření. Zřejmě se snaží surovinu na víno k delšímu ležení znásilnit k rychlému vypití. To nikdy nedělá dobrotu, proto mu všichni radí, že to chce čas. Třeba ho to na jaře trkne samo. Když si neřeklo už ve rmutu, asi jo.