Odpověď na: jak pokračovat dál

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce jak pokračovat dál Odpověď na: jak pokračovat dál

#152667

babra
Host

Zrovna zkoušením JMF nejvíc riskujete, že víno budete muset vylít do kanálu. Pokud to má méně než 7g kyselin, vykašlal bych se na to, odkalil bych to, zasířil a nechal v chladnu. Cabernet Cortis coby kříženec Solarisu bude nejspíš podobně trpět nízkým obsahem kyselin. Myslete na to, že když když odbouráte kys. jablečnou, celkových kyselin ještě ubude, víno bude náchylnější na oxidaci a chuťově nic moc. Asi záleží i na množství alkoholu a extraktu, pokud je obojího málo, jediné co udělá nějakou chuť jsou přiměřené kyseliny. Obecně čím kvalitnější byly hrozny, tím méně nutných zásahů do vína. Měl byste si nejdřív ujasnit, co z toho vlastně chcete vyrobit, někdy je lepší do toho vůbec nesahat. Leckterý malovinař zavzpomíná na své první víno, které se mu povedlo, protože s ním skoro nic nedělal. A hlavně vemte svůj rozum do hrsti a nenechte si do toho kecat… však víte co mám na mysli, ženy rády kafrají do toho, čemu nerozumí a budou vám pořád vykládat, že je to moc kyselé a až to kyselé nebude, řeknou že je dobré, ale nebudou ho pít.