Zrovna zkoušením JMF nejvíc riskujete, že víno budete muset vylít do kanálu. Pokud to má méně než 7g kyselin, vykašlal bych se na to, odkalil bych to, zasířil a nechal v chladnu. Cabernet Cortis coby kříženec Solarisu bude nejspíš podobně trpět nízkým obsahem kyselin. Myslete na to, že když když odbouráte kys. jablečnou, celkových kyselin ještě ubude, víno bude náchylnější na oxidaci a chuťově nic moc. Asi záleží i na množství alkoholu a extraktu, pokud je obojího málo, jediné co udělá nějakou chuť jsou přiměřené kyseliny. Obecně čím kvalitnější byly hrozny, tím méně nutných zásahů do vína. Měl byste si nejdřív ujasnit, co z toho vlastně chcete vyrobit, někdy je lepší do toho vůbec nesahat. Leckterý malovinař zavzpomíná na své první víno, které se mu povedlo, protože s ním skoro nic nedělal. A hlavně vemte svůj rozum do hrsti a nenechte si do toho kecat… však víte co mám na mysli, ženy rády kafrají do toho, čemu nerozumí a budou vám pořád vykládat, že je to moc kyselé a až to kyselé nebude, řeknou že je dobré, ale nebudou ho pít.