Odpověď na:

Úvodní stránka Fóra Odpověď na:

#152657

malovinar2
Host

Mně se JMF na bílých vínech rozjíždí samovolně téměř pravidelně každý rok, dřív jsem ani nepřitápěl a dobublalo to až zjara když se ve sklepě trochu oteplí. Ale s víny jsem byl po téhle proceduře vždycky spokojený – zmizely různý jabčákový nedozrálý pachutě a vína se pěkně zakulatila. V posledním vinařáku píšou že bílá vína po JMF často ztrácí odrůdová aroma a že by se měla praktikovat pouze JMF řízená, ne spontánní. Chce to plný demižón kvůli oxidaci a úniku aromatických látek, přitopit od 18 do 25 (já nechávám tak 20-22), míchat jemný kaly (vždycky odtahnu trochu vína do sklinky aby to neuteklo a pak doleju zpátky, když se to zamíchá tak to pění jak když otevřete novou flašku třeba s kolou), a hlídat furt protože se to lehko zvrhne (u mě není problém, ve sklepě straším pomalu každej večer:)). Jakmile JMF skončí tak nechat pár dní/týdnů ležet aby se odvětraly různý smrádky jako diacetyl. Pak zasířit. Jinak zádrhelů u JMF může nastat hromada …