Přesně tak, jak už zaznělo, záleží co od vína čekáte, pokud ho chcete pít mladé a co nejdřív nic jiného než čeření prostě není. Osobně čeřím jen bentonitem, pouze v případech neharmonických vín s rušivým tónem hořčin přidávám jiná čeřidla. Následuje filtrace křemelinou a pak deskama. Do týdne jste pak schopni mít víno jako křišťál.
No a to další…na které si počkám, mám pořád na jemných kalech, se kterýma čas od času míchnu, třeba loňský RV jsem minulý týden stočil z jemných kalů a jelikož je na bílkovinu stabilní, půjde přes desky a do láhve. Od čeho chcete kvalitu a třeba i dlouhověkost, to nechejte na kalech co nejdéle pokud jsou zdravé a ono se to vyčistí samo.
No a pokud chcete víno jen pro sebe a pro známé…ani víno s opálem by nemělo vadit.