Odpověď na:

Úvodní stránka Fóra Odpověď na:

#150288

Kodak
Host

Nevím, ale 30-35 se snažím udržovat ve víně běžně. Zkoušel jsem i 25-30, ale to se pak musí hodně hlídat (hlavně u mladých vín). Měl jsem u pár vzorků problémy s oxíky.

Při lahvování záleží na tom, jak dlouho je předpoklad ležení a kde. Běžně se víno na lahvování připravuje např. ve třech variantách. U lahví s předpokládanou spotřebou do roku síra 35-40, do tří let 40-45 a nad 3 roky 45-50. Tohle jsou asi minima možné je i trochu víc. Jedná se o síru měřenou před lahvováním. Dosiřovat je nutné o trochu víc, protože síra po dosíření (tekutou)poměrně rychle spadne o cca. 5-10 mg (jak u čeho). Důležité je přisířit včas a před lahvováním jenom změřit a zkontrolovat. Při samotném lahvování spojeném s filtrací (např. na enolmaticu) síra taky trochu spadne. Pokud stáčite jen hadičkou přímo do láhve tak se asi už moc nemění.

No a jde to i jinak viz. „Autentisté“.