na pálení bych se hodně ranním odrůdám na pálení vyhnul. U doporučené Velkopavlovické můžu s Valtičákem souhlasit, vzhledově, chutí i velikostí je to top odrůda, rodí mi ale jen na starých stromech. Nové stromky Velkopavlovické se mi nedarí vypěstovat, 10 let a pojdou /monilia, klejotoky, mrtvice/. Není to jen u mě, ůdajně je tato odrůda u nás v této době přešlechtěná.
Můj tip by byl na další starou odrůdu- Maďarská. Pravidelná úroda, vysoké aroma plodů, vynikající chuť. V neposlední řadě dozrává poměrně naráz což je pro sběr do sudu veliká výhoda. V některých letech mívá snahu přeplozovat, což znamená drobnější ovoce. Novější odrůdy kvalit těchto dvou starých odrůd vůní, sťavnatostí a chutí plodů nedosahují. Snad ještě Bergeron.