Odpověď na: změny v kyselosti

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce změny v kyselosti Odpověď na: změny v kyselosti

#149982

Keš
Host

Vinařím už asi 30 let ve sklípku s dost podobnými teplotními poměry z jakých máte obavy Vy, závisí to od vrstvy nadekrytí sklípku, víc to ale nejde. V zimních měsících mám teplotu mezi 3 – 5 °C, výsledkem je snad větší vysrážení vinného kamene a samozřejmě zpomalení zrání vína, protože to je spojeno s tvorbou buketních látek, které vznikají hlavně esterifikací (alkoholy+kyseliny)a tyto esterifikační reakce probíhají v závislosti na teplotě. Starám se o správnou hladinu volného kysličníka siřičitého a víc se s tím nedá nic dělat. Zatopit nějakými kamínky mě nikdy nenapadlo. Ze zkušenosti vím, že podmínky pro zrání se zlepší s oteplováním počasí a obyčejně od velikonočních svátků, koncem dubna, víno zazáří pěkným buketem. Pokud záměrně nenecháváte víno na jemných kalech (potom však nezapomínat na pravidelné týdenní promíchávání a pravidelnou chuťovou kontrolu !!! ), bylo by dobré víno stočit. Chce to získat jistotu víceletou zkušeností.