Odpověď na:

Úvodní stránka Fóra Odpověď na:

#149820

MOLL
Host

se nikdo moc nechlubí. Je jasné, že když je to hala, klimatizovaná být musí, sklep se obvykle moc nechladí, i když někdy by to nebylo na závadu.

Sklep je dělaný tak, aby měl co největší tepelnou kapacitu (samo víno a stěny) a hlavně co nejmenší výměnu tepla s okolím.

Takže ztráty jsou malé a klimoška stačí i docela malá. Klimatizace funguje nárazově a vínu nesvědčí změny teploty mnohem víc než i delší doba s vyšší teplotou. Takže by neměla foukat přímo na demižóny nebo na nerez… Naštěstí je tu vysoká tepelná kapacita vody/vína. Takže při rozumném použití, šikovném napojení na ventilaci použití klimošky ve sklepě nic nebrání, dobré zapojení se dokonce pozná tak, že bude většinu času stát a sepne jen zřídka, takže ani odběr nebude velký. Investice to jakási je, co se vám podaří sehnat to budete mít, v tom vám radit nebudu.

Kdo nechce klimatizaci a potřebuje jen chladit sklep, může:

– otvírat v noci, zavírat ve dne

– odparné chlazení (kbelík s vodou a hadr) – pozor na plísně z důvodu zvýšené vlhkosti

– chladit průtokem studené vody, třeba i z vodovodu (obvykle hřející nádobu při kvašení)

– nadělat v mrazáku led a do sklepa ho přenést (to je vlastně klimatizace umístěná jinde)