Bentonit ve víně

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Bentonit ve víně

  • Toto téma obsahuje celkem 1 odpověď. Do diskuze (2 diskutující) se naposledy zapojil uživatel jiznik a poslední změna proběhla 30.10.2016.
Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 2 příspěvky - 1. až 2. (celkem z 2)
  • Autor
    Příspěvky
  • #157213 Odpovědět

    martin007
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Jaký bentonit používáte? Prošel jsem spoustu značek a zdá se mi, že některé hodně víno ořežou a srazí barvu, ale zas je to asi odlišté i ohledně účinosti. Děkuji za radu

    #157294 Odpovědět

    jiznik
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Vyzkoušel jsem kde co, ale už roky používám PLUSGRAN GEL od firmy BIOPRO http://www.biopro.cz/xmedia/pdf/cirici-prostredky/23-PLUSGRAN-GEL-APLIKACNI-LIST-S05-107-01-0306.pdf
    Výhoda jsou nižší dávky, běžně stačí 30 g/hl, u problémových odrůdu (VZ, SVG,…) 50 g/hl a bílkoviny jsou pryč. Díky nižší dávce je také oproti jiným bentonitům menší a kompaktnější sediment. Nezanechává zemitý ani jiný tón, nestahuje barvu a víno neočeše (naopak se mě zdá po aplikaci výraznější v aromatice).
    Nevýhodu může být, že je potřeba dodržet minimální teplotu vína cca 12°C a více a důkladně nechat nabobtnat a rozmíchat (nejlépe 24 hodin, vrtačkou nebo mixérem).

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 2 příspěvky - 1. až 2. (celkem z 2)
Odpověď na: Bentonit ve víně
Osobní informace: