Odpověď na: Chorvát

Úvodní stránka Fóra Vinohradnická sekce Chorvát Odpověď na: Chorvát

#153415

Venouš
Host

Děláme Charvoš už taky pěknou řádku let a před náma ho dělal i náš otec a děda,takže se v rodině pije vice než přes půl století.Zkoušeli jsme jej dělat bez vody,když dosáhnul pozdního sběru,ale musím souhlasit s Mollem-byl strašně agresivní.Nebylo to prostě ono.Pil jsem však i Chorvát,který byl dělaný na způsob ledového vína bez vody,zamražením a to byla pecka.Našli jsme si za ta léta způsob,jak udělat dobrý Chorvát,tak,aby byl hutný s extraktem a aby chutnal i nám.Dobré víno se totiž pozná tak,že když se ho napijete máte chuť na další pohárek.Je spousta vinařů,kteří Chorvátem opovrhují a zas naopak,jsou i tacoví co si na něm pochutnají.Kdysi jsme jej chtěli vyklučit-dobře že se tak nestalo.Děláváme ročně 150 litrů.Důležité je že pokud přijdou problematické roky a z ostatních odrůd neseberete nic,na Chorvát je vždycky spolehnutí.Kromě postřiků na hnilobu jej neošetřujeme.Zajímalo by mne,jak to dělá pinogrigio-na kolik ho sladí a pak jak jej lisoval před 20 rokama,když bobule utíkají z lisu ven.Nechci se tady tedy hádat o tom jestli dělat Charvoš s vodou nebo bez vody,ale získat spíš cenné rady.