Trendem posledních let se stala růžová vína

Geografická poloha naší země je pro výrobu růžových vín více než ideální. I proto jsou moravská a česká vína stále oblíbenější a jejich nabídka je každým rokem pestřejší. Naše růžová vína jsou svěží a lehká, díky prosluněným vinicím na jihu Moravy a Čech. Nechte se okouzlit moravskými a českými růžovými víny!

Přicházející teplé letní dny přímo lákají k osvěžení růžovým vínem, které je pro to přímo ideální.  Růžové víno se hodí nejen ke grilování a lehkým pokrmům, ale také k odlehčeným dezertům, které báječně doplní.

Jak pít růžové víno?

Abyste si víno patřičně vychutnali, zvolte aktuální nebo předešlý ročník, rosé není určeno k archivaci a má se pít jako víno mladé. Správnou chuť nechá vyniknout teplota vychlazení, která by se měla pohybovat mezi 8–12 °C. Rosé je vhodné podávat ve sklenici ve tvaru otevřeného tulipánu, který podtrhne vůni a chuť vína. V případě, že doma tento typ sklenice nemáte, zvolte sklenice určené pro bílé víno.

růžové víno

Jakým růžovým vínem začít při domácí degustaci?

Pro začátek je ideální zvolit méně aromatičtější odrůdy jako je např. Modrý Portugal, André nebo Rulandské modré, které jsou příjemně svěží s jemnými nádechy ovoce a květin. Na začátku degustace zvolte raději vína suchá, aby vám v cukr zbytečně neomámil chuťové pohárky. Tato vína se nemusíte bát ani více vychladit. Od lehkých suchých vín přejdeme postupně k těm plnějším jako je Zweigeltrebe, Merlot nebo Frankovka. Na závěr si dopřejte plná aromatická vína odrůd Cabernet Sauvignon nebo Cabernet Moravia, která se charakterem blíží k vínům červeným.

Barevné tóny růžových vín

Barva růžových vín je rozmanitá, od světle narůžovělé tzv. pink odstín až po intenzivní růžovou barvu. Zde záleží nejen na odrůdě, ale i na vyzrálosti hroznů a na způsobu výroby. Jestliže se lisují celé hrozny, nazývá se výsledné víno klaret. Právě klarety vynikají velmi světlou tělová či bronzová barvou. Okamžité lisování hroznů totiž neuvolní téměř žádné barvivo. Druhá, častější metoda výroby je macerace, tedy krátké naležení pomletých hroznů. Slupky modrých hroznů tak uvolní do moštu barvivo a také třísloviny.

Odrůdová pestrost a různé technologické postupy výroby také nabízejí nespočet lákavých kombinací s jídly nejen v letních měsících, ke kterým svěží, aromatická moravská a česká růžová vína neodmyslitelně patří.

 

Zdroj: www.wineofczechrepublic.cz