Someliéři ochutnali až 130 let staré vína

Bečov nad Teplou (Karlovarsko) - Na zámku Bečov someliéři ochutnali některá z vín, která byla nalezena v roce 1985 společně s relikviářem sv. Maura. Až 130 let stará vína byla dosud ohodnocena na 20 milionů korun. Degustace speciální metodou bez otevření lahve potvrdila vysokou kvalitu vín a jejich hodnota bude určitě vyšší než odhad. Nejdražší lahve by se podle someliéra Jakuba Přibyla daly prodat i za 750.000 Kč.

Ochutnání před hosty z Národního památkového ústavu a novináři se ujali Andreas Wickhoff, držitel titulu Master of Wine a Jakub Přibyl, držitel titul Court of Master Sommeliers. Využili přitom unikátní zařízení Coravin, které tenkou jehlou zajede pod korek a netečným plynem argonem vytlačí malé množství vína, aniž by se do lahve dostal vzduch. Přijel i vynálezce zařízení Greg Lambrecht. Pro bečovskou degustaci nechal vyrobit speciálně upravený přístroj, který využívá nižšího tlaku, aby se staré lahve nepoškodily.

staré víno

Jak řekl Jakub Přibyl, tak staré víno zatím nikdy nepil. "Podobně stará vína se na trhu sice vyskytují, ale jsou spíše součástí sbírek a prodávají se jen na dražbách," řekl. K bečovské sbírce se dostal už loni, kdy přijal nabídku na prozkoumání a předběžné ocenění vín.

Při zasouvání jehly do první lahve bylo vidět, jak se Gregu Lambrechtovi viditelně třesou ruce napětím. Když se podařilo z lahve bez porušení dostat staré víno, upřímně si oddechl. Většina vzorků, které dnes someliéři ochutnali, překvapila svou kvalitou. Víno i po více než stu letech mělo podle nich vynikající chuť. U jedné z lahví ale zřejmě vada při výrobě lahve způsobila drobný únik vína. To se bude muset zřejmě přelahvovat. Další z lahví měla asi méně kvalitní korek a víno v něm zoxidovalo a ztratilo svou barvu i chuť.

Mezi nejcennější vína, která tvoří valnou část hodnoty sbírky, patří lahve burgundského a lahve Chateau d'Yquem. Pravě tato vína se prodávají za astronomické ceny. Co bude se sbírkou dál, není jisté. I když lahve vydržely i 130 let v dobrém stavu, korky stárnou a částečně propouštějí vzduch. Některé se dají přelahvovat, čímž by se jejich životnost opět prodloužila.

Sbírka byla tvořena pravděpodobně v době před první světovou válkou, zřejmě nikoli jako investice k prodeji, ale ke stolování. V současnosti se celá sbírka nachází zapečetěna v depozitáři státního hradu a zámku Bečov, kde je stav vín pravidelně kontrolován.

 

Zdroj:

ČTK