Nejkrásnější svátky v roce se sklenicí vína
Vánoce jsou nejen svátky klidu a rodinné pohody, ale také dobrého jídla a kvalitního vína. Na sváteční tabuli by určitě nemělo chybět vynikající moravské nebo české víno. Ke každému pokrmu se hodí jiné víno. Jak ho ale správně vybrat a vykouzlit tak perfektní menu s vhodným vínem? My vám dilema při výběru vína usnadníme.
O snoubení jídla a s vínem jsme toho už hodně slyšeli. Téměř každý si pamatuje. že ke světlému masu se hodí bílé víno a k tmavému červené. Ale co dál? Od Vánoc až do oslav nového roku se na našich stolech objeví nespočet pokrmů a laskomin, a k tomu si s univerzální poučkou nevystačíme. Víno dokáže skvěle doprovodit štědrovečerní večeři, ale je potřeba vybrat to správné.
Šumivé víno k přípitku i k polévce
Významný okamžik, kdy se rodina a nejbližší sejdou u štědrovečerního stolu, je potřeba oslavit přípitkem. Aperitiv připomene významnost chvíle a příjemné povzbudí chuť k jídlu. A k tomuto účelu se skvělé hodí šumivá vína, resp. sekty. Jestli chcete dát na radu zkušeného someliéra, zvolte sekt suchý (láhev s označením brut). Pro milovníky sladšího pití doporučujeme zvolit demi sec, aby neošidili své chuťové buňky.
Slavnostní menu začíná zpravidla rybí polévkou, a k ní se skvěle hodí suchý sekt. Pokud si ale opravdu budete chtít pochutnat, skvělým řešením je Neuburské nebo Rulandské bílé s přívlastkem kabinetní víno nebo pozdní sběr. Jestliže se na vaši sváteční tabuli objevuje zeleninová polévka, pak sáhněte po ryze české odrůdě Aurelius, které je velmi příjemně pitelné a ladí s jemným zeleninovým základem. nebo po Muller Thurgau,
Aby kapr nebyl na suchu
Nejběžnějším hlavním chodem štědrovečerní večeře u nás bývá smažený kapr nebo vepřový řízek s bramborovým salátem. Obě varianty jsou výrazné, a právě proto by i samotné víno mělo být výraznější, tak aby se s jídlem skvěle doplňovalo. K těmto pokrmům jsou vhodná bílá vína s tóny tropických a citrusových plodů a vyšším obsahem alkoholu. Takovou příchuť můžete nalézt například u odrůdy Chardonnay. Ke kapru na černo se skvěle hodí odrůda bílého vína Malverina, která není sice obvyklá, ale nadchne vás svou chutí a typickým skořicovým buketem. Kromě kapra se často na vánoční tabuli vyskytují i jiné sladkovodní ryby, ke kterým se skvěle hodí bílá vína. Výjimkou nejsou ani ryby mořské, které si vychutnáte s růžovým vínem. S výraznějším lososem či tuňákem kombinujte růžové Zweigeltrebe nebo Cabernet Sauvignon.
Okouzlete návštěvu domácím cukrovím a skvělým vínem
Většinou bývá napečeno několik druhů vánočního cukroví, a je velmi těžké je skloubit s nějakým univerzálním vínem. Ale obecně lze říci, že více se hodí k domácímu cukroví sladší vína, tedy výběr z bobulí, ledové či slámové víno. K ořechovému cukroví se pak zvolte muškátový Irsai Oliver, ke kokosovému přívlastkový Aurelius nebo bílé barikové víno z odrůdy Chardonnay a ke kandovanému ovoci např. slámové víno odrůdy Hibernal či Sauvignon.
A co k jiným svátečním pokrmům?
Houbový kuba, tak jako pečená kachna se zelím k vánočním svátkům neodmyslitelně patří, a tak nesmíme zapomenout ani na ně. K prvnímu z pokrmů je potřeba zvolit plné bílé kořenité víno, například Veltlínské zelené. K pečené kachně se skvěle hodí hutné červené víno. Chybu neuděláme, budeme-li vybírat z odrůd Merlot nebo Frankovka, které se k této delikatese skvěle hodí.
TIP: Jak víno správně podávat?
Sekty, lehká ovocná a dezertní vína je vhodné podávat nachlazená na nižší teplotu, tedy na 6 – 8 °C. Suchá bílá vína a vína růžová ideálně o teplotě 10 – 12 °C. Plná a starší červená vína si nejlépe vychutnáte při teplotě 16 – 18 °C. Tvar a držení sklenice jsou také velmi důležité. Zatímco sekty se podávají ve sklenicích s úzkým hrdlem, jehož stopku držíme úplně u spodu, abychom víno nezahřívali teplotou dlaně, vína bílá se podávají v menších sklenicích do tvaru tulipánu a drží se uprostřed stopky. Vínům červeným náleží velká sklenice ve tvaru tulipánu, jejíž tělo umožňuje vůním dokonale se rozvinout. Vína přírodně sladká naopak podáváme v menších, často broušených sklenicích tvaru zvonku. Víno lejeme vždy do 1/3 sklenice. Doléváme pouze červené, jehož teplota se tím nenaruší.
Zdroj:
Tomáš Brůha