Inspekce našla na Moravě falešné víno, údajná Pálava byla spíš voda slazená cukrem

Kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) odhalili v sudech v provozovně v Dolních Bojanovicích na Hodonínsku víno, které obsahovalo dvakrát větší podíl vody, než by přirozeně mělo mít. Produkt byl navíc ještě uměle přislazený, uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Při kontrole v provozovně inspektoři odebrali k laboratorní analýze vzorek vína skladovaného v sudu o objemu 50 litrů. Podle průvodní dokumentace se jednalo o víno odrůdy Pálava, bílé, polosladké. Jako země původu bylo uvedeno Slovensko.

Inspektoři SZPI vzorek odebrali během povinné ochranné lhůty deseti dní od nahlášení dovozu vína ze zahraničí, po kterou musí příjemce ponechat víno v provozovně. Tyto povinnosti zavedla loni novela zákona o vinohradnictví a vinařství.

Víno přirozeně obsahuje podle obsahu alkoholu 85–90 procent vody, ve vzorku analýza navíc odhalila přídavek vody v množství 84 procent. „Výsledně ve víně bylo téměř dvakrát tolik vody, než by tam přirozeně mělo být,“ řekl Novinkám Kopřiva.

Dále analýza prokázala přídavek sacharózy v množství 28,6 gramu na litr. Oba zásahy patří k nepovoleným enologickým postupům a SZPI nařídila likvidaci předmětné nevyhovující šarže.

Inspekce informaci vloží do evropského systému pro boj s falšovanými potravinami a s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení pokuty.

 

Zdroj: www.novinky.cz3