Omin

Vytvořené odpovědi

Prohlížíte 10 příspěvků - 1 z 12 (celkem z 12)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: Sběr v OL #211911

    Omin
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím všechny řešíme trochu dilema. Do RB se nám pustila původně plíseň postřik acrobat mu WG (ol 28) a teď už týden vosy/včely. Zbývá nám 4 dny OL je možné to sebrat nebo počkat až do konce s tím že je velké riziko, že za 4 dny nebude co sebrat. Sběr v OL jsme řešit ještě nemuseli tak nevím zda je to možné případná rizika. Díky za rady.

    odpověď na: Měření cukernatosti Bzenec/Strážnice #210370

    Omin
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Ahojte měřil někdo orientačně cukernatost v uvedené oblasti na odrůdách: Rulandské bílé/modré, vlašák, veltin, Frankovka, Pálava… A jaké jste naměřili hodnoty?

    odpověď na: Matoliny po vylisování #207681

    Omin
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Ahojte všichni, trochu dopředu řešíme dotaz. Je možné od někoho získat vylisované matoliny ve větším množství (cca 3-5 tun)? Díky za info

    odpověď na: Klenbová pivnica #204965

    Omin
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Přidám zkušenost. Aktuálně dokončujeme stavbu sklepa. Terén dokonalá rovina. Tzn. Jáma 5 metrů hluboká podlahovka je 260m2 dle českého stavebniho zakona: stavba do 300m2 a hloubky max 3 metry stavba na odhlášku nad 300m2 příp hloubka více jak 3m stavební/báňské povolení v případě ražby… Co se týče teploty od spodu podlaha bez desky pro přirozenou vlhkost, klenba z vrchu 10cm ještě betonový potěr dále izolovaná proti protékající vodě/ kořenům + izolace polystyrenem. Stavba je rozdělena do několika místností teplota 10-12,5°C. Nad nejvyšším bodem klenby se nachází cca 1,5 metrů zeminy.

    odpověď na: Kdy začínáte stříhat vinohrad? #204609

    Omin
    Účastník
    Poslat vzkaz

    No právě mě překvapilo to, že v oněch -8 se do toho pustili skrz řezné rány při takové teplotě? A přitom nemají nikterak velký vinohrad odhadem cca 1500 hlav, rozumím u velkých vinařství, kde rozlohou a počtem by to jinak nestíhali. Za nás začínáme při teplotě kolem 0- 5°C jak to vyjde konec unor/ začátek březen.
    Co se týče zmiňované dezinfekce dovedu si to představit někde doma na pár hlavách. Ale nad 200 hlav po každé dezinfikovat nástroje no nevím nevím 😀
    Používáte někdo vosk na řezné rány?
    To Zdeněk těch více jak -5°C myslím zmiňuje i publikace od pana Michlovského pokud si to dobře vybavuju.

    odpověď na: Kdy začínáte stříhat vinohrad? #204529

    Omin
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím všechny, dle zkušeností, kdy začínáte s řezem a kdy s vyvazováním? Zarazilo mě, že jsem byl ve vinohradu -8 a kus dál sousedi stříhali????

    odpověď na: Prodej lahvového vína #201669

    Omin
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Edit: ještě k soc zdrav. Po prvnim roce platíte KAŽDÝ měsíc zálohy vypočteny z prvního roku podnikání případně z minima stanovené státem.
    Ale to už je rozsáhlejší téma, které sem na Vinařské fórum nepatří…

    odpověď na: Prodej lahvového vína #201668

    Omin
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Při zaměstnání to jde, ale musí se do toho člověk obut. Na konci roku nezapomínat, že jak dělá firma za Vás přiznání + soc. +zdrav. Tak musíte ještě udělat vy buďto doplňující, nebo rovnou uděláte celé včetně příjmu z práce, kdy Vám dají jen výpis. Na to už je, ale lepší účetní aspoň externě. Dále nezapomenout na hlavní a vedlejší příjem. Pokud Vaše živnost a příjem z ní přesáhne příjem ze zaměstnání musíte nahlásit co je hlavním příjmem atd… A poslední věc POZOR jsou zaměstnavatele, kteří nemají rádi, když jim zaměstnanci při práci podnikají. Někdy si to hlídají i smluvně při podpisu pracovní smlouvy! V naší zemi převažuje blbý názor, že když Vás někdo zaměstná jste jeho zaměstnanec. Ovšem, že je to jen po dobu dané pracovní doby (8/12…) hodin u zaměstnavatele na to již zapomínají. A v dalším case, že můžete si dělat co chcete je kolikrát nezajímá… Jednou Vás zaměstnal tak jste jeho…

    odpověď na: Prodej lahvového vína #201666

    Omin
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Edit: díval jsem se na odkaz, který jste zde poskytla. Ono přihlášení k dani je pro začínající naprosto zbytečné akorát máte každý měsíc více administrace. Takto to sfouknete jednou na konci roku. Navíc finančák SCHVALUJE plátce DPH a pokud se neblížite obratem k miliónu nemusí schválit. Pokud překročite behem 12 po sobě jdoucích měsíců (NIKOLI KALENDARNI ROK) registrovat se musíte a je to zdarma pouze vyplníte formulář pro Fin. Úřad a je to ONLINE na stránkách Fin. Úřadu

    Snad Vám to trochu pomůže k rozhodnutí.

    odpověď na: Prodej lahvového vína #201665

    Omin
    Účastník
    Poslat vzkaz

    K datové schránce. Není to špatná věc v tom smyslu, že spoustu věcí vyridite tam. ALE pokud ji vyloženě nepotřebujete je lepší s pořízením posečkat. Zřízení kterýkoli checkpoint (pošty,…) A je to buďto na osobu, nebo IČO podle toho k čemu bude sloužit. Zřízení živnosti vyridte sami… Je to cca 1den na úřad s vyplněným formulářem, případně poradi i na úřadě pokud nevíte přesně předmět atd… Kdysi jsem se taky rozhodoval zda to svěřit někomu kdo se tím zabývá, ale sou to zbytečně vyhozené peníze za nic! Něco jiného je založení s.r.o. zde už se pokud na to vyloženě nemáte čas vyplatí využít služeb je tam více věcí k vyřízení…

Prohlížíte 10 příspěvků - 1 z 12 (celkem z 12)