Zdravím,cukernatost sem nemeril,ale vypada to na brzky sber….hlavne mi to zeru kosy nebo spacci,nevim jedno z toho mi to ozobava…mam ale mladou lonskou vysadbu,takze tam je toho jeste poskrovnu,ale jsem na to zvedavy 🙂
U mne Solaris začíná teprve sládnout – cukr jsem neměřil, ale slupka a jadérka jsou ještě zelené, čili času dost. Loni jsem otrhal při cukernatosti 21°ČNM a bylo to brzo! Nebyla aromatika a po dokvašení do sucha hodně výrazná kyselina. Letos si počkám alespoň na 23-24°, typuju Ještě aspoň 2 týdny.. Vosy teprve začínají – o víkendu rozvěsím do vinohradu pivo.
My jsme se rozhodli pro sběr dnes před hlášenými dešti. Jak jsem již psal místy se začíná objevovat hniloba. Uprednostnime zdravé hrozny s menším cukrem než vyšší cukr s hnilobou na více hroznech. Zrnicka již pěkně hnědá, cukernatost v rozmezí 20-21. Upřesním po sběru.
Pokud jsi naměřil 20-21° refraktometrem z bobulí přímo ve vinohradu, tak výsledný mošt bude mít tak o 1-2 °méně. Při průchodu vinohradem totiž sbíráš a měříš ty vyzrálejší bobule (pokud je cíleně netrháš z odvrácené strany hroznu, zevnitř hroznu apod.) – vlastní zkušenost. Ideálně je nasbírat kýbl namátkově vybraných hroznů, pomačkat je a pak měřit.. A těch 20 °ČNM je podle mne na Solaris málo – jak píšu výše. Na burčák dobrý, ale víno jedině udělat polosuché / polosladké, ale pak v tom budeš mít málo alkoholu a bude to náchylné na nemoci..
Zdravím, přesně tak to dělám. Vybírám záměrně bobule že stinné strany hroznu. Včera sklizeno 140kg hroznů s výslednou cukernatostí 22.1,°. Byla to první pořádná sklizeň takže nemám moc zkušeností. Každopádně nejlepší solaris co jsem zatím pil byl suchý kabinet. Svěží lehce pitelne víno s tóny grepu a zeleného jablka. Uvidíme co vytvořím. Rád se podělím o zkušenosti.
Jaké máte zatížení na hlavu u solarisu ? u mě zatím bobule ještě zelené, místy již nazlátlé, chuťově sladké, zatím jsem cukernatost neměřil, se sběrem vyčkám ještě cca 14 dní, nemám ale zkušenosti, letos panenka.