vodní lis

Zvolené téma obsahuje celkem 3 odpovědi. Do diskuze (3 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  petrmk a poslední změna proběhla 10.9.2019.

Prohlížíte 4 příspěvky - 1 ze 4 (celkem z 4)
  • Autor
    Příspěvky
  • #212115

    suty
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den, omlouvám se, dotaz se netýká přímo vína. Chci se zeptat, zda má někdo zkušenost s vodním lisem Lancman, chci ho koupit na lisování moštu z drcených jablek či hrušek. Děkuji za laskavé odpovědi.

    #212126

    Zdravím, mám 120l, lisuju převážně hrozno, loni jsem dělal i mošt z jablek a jde to parádně, oproti hroznu je to vymačkané za chvilku. Tlačím vodou. Měl bych jinou otázku. Letos chci zase dělat jablečný mošt a uložit si ho do bag-in boxů. Máte s tím zkušenost? Myslím jak pasterizovat, plnit atd…Pokud se podělíte o postup, budu moc rád.
    Díky.
    Tomáš Dvořák

    #212133

    suty
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den, díky moc za rychlou odpověď. Bohužel s bag-in-boxy mám zatím zkušenost jen jako spotřebitel – mošt v nich v uzavřeném stavu vydrží velice dlouho. Do budoucna bych je také chtěl zkusit plnit. Aktuálně svařujeme mošt v brutaru – tj. 70l smaltovaná nádoba původně učená na ohřev vody. Hřejeme na teplotu 70C a pak stáčíme do skleněných 0,7l lahví s korunkovým uzávěrem, ihned uzavřeme, obrátíme krátce vzhůru nohama a pak necháme zchladnout. Pro vlastní potřebu to zatím takhle stačí, ačkoliv je to trochu nešikovné. Několik lahví z várky 200l se někdy zkazí, ale jinak máme mošt na celý rok. Vymyté lahve předtím nahříváme v troubě na 100C kvůli sterilizaci. Jsem k dispozici pro případné další upřesnění. Zdravím. Vláďa Šuťak

    #212140

    petrmk
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den, mám vodní lis jiné značky, ale je to naprostá amerika, jak hrozny, tak mošt z jablek se lisuje super. Pouze doporučuji dokoupit do koše tkaninu – plachetka k hydrolisu, nebude vám to tak stříkat a nepoleze to dírkama ven

Prohlížíte 4 příspěvky - 1 ze 4 (celkem z 4)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.