Šumivá Frankovka

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Šumivá Frankovka

Zvolené téma obsahuje celkem 6 odpovědí. Do diskuze (4 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  petrmk a poslední změna proběhla 30.9.2019.

Prohlížíte 7 příspěvků - 1 z 7 (celkem z 7)
  • Autor
    Příspěvky
  • #213789

    jarino
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Mám vlaňajšiu frankovku cca 100 litrov. Víno je myslím vydarené (farba, chuť, buket …).
    Len ešte stále je v ústach také šumivé – živé. Robím frankovku už viac rokov a toto som ešte nemal.
    Teda mal chvíľu ako v mladom víne, ale teraz to už bude rok a stále mierny šumák.
    Pohľadovo nevidieť žiadne bublinky, v pohári vyzerá kľudné, cítiť to len na jazyku.
    Zistil som, že to majú viacerí malovinári (Veľký Krtíš).
    Poraďte, či čakať, že to prejde, alebo je to vada a víno niečim ošetriť, alebo čím skôr vypiť. (nefiltrujem)
    Víno je dobré, plné, vhodné na ležanie a vyzretie, len mám obavu aby sa nezvrhlo.

    #213841

    MARPEL
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Rekl bych,ze je tam neprokvaseny cukr….bud to nechat a samo to prokvasi nebo to podchladit,az bude zima,tak vytahnut na mraz,aby se to uklidnilo..

    #213859

    roman123
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Neřekl bych že to bude neprokvašený cukr. Spíš jablečno mléčné kvašení – odbourává se kys. jablečná. K urychlení/ukončení dát do tepla min. 17 °C, musí to samo dojet. Pak až za min. 14 dnů zasířit.

    #213945

    jarino
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Nemám dosť dobrú pivnicu, v zime chladno a celé leto tam bolo okolo 18 °C.
    Preto myslím, že už to mohlo aj dokvasiť (ak by tam bol cukor) a už mohla prebehnúť aj zbytková JMF.
    Ináč JMF pekne bežala kontinuálne po prekvasení. Ten šumivý pocit na jazyku tam bol hneď po dokvasení a stále trvá.
    Preto píšem, že mi to na nič nepripadá, či sa s tým niekto nestretol.
    No … počkám. Ďakujem za reakcie.

    #213958

    petrmk
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Pokud máte přes zimu hodně studený sklep a moc jste s tím vínem nehýbal, nemůže to být navázané CO2?

    #213983

    jarino
    Účastník
    Poslat vzkaz

    V podstate asi môže, len nemám istotu, či je to ono. Skúsim nechať dekantovať – mohlo by to vyprchať, nie?
    Alebo ako inak zistiť či je to CO2.

    #213984

    petrmk
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zkuste to stočit do sedmičky, nechte ohřát na pokojovou teplotu a párkrát to otočte vzhůru nohama – vytřepte to. Dejte na týden do sklepa a pokud to tam nebude, tak je to ono. Potom to přečerpejte čerpadlem – vymlátí se to, nebo to stočte hadičkou z výšky do druhého demižonu. Nebo to před pitím dekantujte, Cóčko ničemu rozhodně nevadí.

Prohlížíte 7 příspěvků - 1 z 7 (celkem z 7)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.