přeji pěkný den,
má někdo z Vás větší zkušenost s prováděním hydroizolací nově budovaného vinného sklepa? Sklep bude stát pod rovným terénem, v současné době se provádí hloubení jámy 5m pod terén. Do cca 3,5m se nachází jíl písčitý, hlouběji už čistý jíl. Vlastní velikost sklepa 10 x 3,5m, výška ve vrcholu 2,6m. Na pozemku je problém s povrchovou vodou přítékající z okolních zpevněných ploch, voda bude v budoucnu zachycena systémem drenáží na hranicích pozemku, ale nějaká povrchová voda v případě vydatných dešťů určitě zůstane. Podzemní voda je regulována roubenou studnou do hloubky 12m, takže v 5m je relativně sucho.Plán je takový, že stěny sklepa budou provedeny ze ztraceného bednění tl. 30cm do výšky 1,5m + přizdívka z vnitřní strany ze starých cihel 15cm. Následně cihelná klenba přebetonovaná 15cm železobetonovou skořepinou z vodostavebního betonu, ketrý sám o sobě bude vodotěsný, ale za předpokladu že v něm nevznikne žádná trhlina. A nyní tedy přemýšlím jestli má význam stěny za vnitřní přizdívkou izolovat nebo ne a jestli i izolovat ž.b. skořepinu. Dno sklepa izolováno nebude, bude provedena drenáž zasypaná štěrkem svedená do jímky, nad štěrkem betonová vrstva 10cm. Setkal jsem se s názorem, že pokud vše zaizoluji tak vlhkost ze sklepa nemůže přirozeně ven a sklep bude vlhký, pokud nezaizoluji pak mám zase strach z té povrchové vody, která jak si jednou udělala cestu, tak s ní bude problém pořád. Větrání sklepa uvažuji třemi průduchy o průměru 150mm ve vrcholu klenby. Ještě doplňuji, že skořepina bude doizolována 10 cm polystyrenu a zasypána cca 1,6m zeminy. Děkuji za rady.