školení vína

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce školení vína

Zvolené téma obsahuje celkem 4 odpovědi. Do diskuze (4 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  Pepek10 a poslední změna proběhla 29.6.2019.

Prohlížíte 5 příspěvků - 1 z 5 (celkem z 5)
  • Autor
    Příspěvky
  • #207616 odpověď

    chuariev
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den,vyrábím si víno pro vlastní potřebu,vinaření je mým koníčkem.Chtěl bych si pár lahví nalahvovat.pomůcky jako je filtr,plnička,atd.mám.Nyní je víno v demižonu 2x stočený z kalů a zasířené.Do vína jsem dal bentonit pluxcompact v horní hranici tj.120g na 100 litrů v poměru k velikosti demižonu.Demižon mám v místnosti při teplotě 20 °C.Bentonit je ve víně již 5 den,obsah jsem také promíchal aby lépe zabral.Stále je víno kalné,nemá jiskru.Mám ještě počkat,nebo stočit a proces s bentonitem opakovat?Dále když je víno čisté a bentonit zabere,za jak dlouho se může víno po aplikaci bentonitu přefiltrovat a naplnit do lahví?Jaké množství síry by mělo být při lahvování polosladkého vína?Když naměřím nízkou hodnotu síry a potřebuji víno dosířit za jak dlouho by se měla opět změřit aby bylo měření správné a nezkreslené.Předem děkuji všem za rady.

    #207618 odpověď

    Juraa
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Bentonit není zrovna čiřidlo „na jiskru“, nechal bych cca 2 týdny, stočil nebo zrovna přefiltroval jemnýma deskama (S20, S15 dle kalnosti vína), tím budete mít tu „jiskru“ a před láhvováním dosířit – u polosladkého na cca 50 volné a přefiltrovat na sterilních deskách (ST5). Pokud nebudete s plničkou používat i mikrosvíčku, tak polosladké víno uložit do chladu, jinak je dost pravděpodobné, že se víno časem stejně pohne.

    #208410 odpověď

    Pepek10
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den, mě by zajímalo jak to dělají velká vinařství, že mají ty vína třeba v supermarketu v tom teple a víno se jim nerozkvasí. Mě leží sladší víno ve sklepě při stálé teplotě, je stabilní na bílkovinu, zasířeno na 60 a stejně se mi v láhvy začne rozkvášet. Máte pro mě někdo nějakou radu? Děkuji jsem začátečník tak se možná ptám moc hloupě.

    #208411 odpověď

    klasek
    Účastník
    Poslat vzkaz

    musíte to sterilně vyfiltrovat, nejlépe pomocí crossflow filtru.

    #208464 odpověď

    Pepek10
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Děkuji za reakci, jak udělat v domácích podmínkách sterilní prostředí? To je prakticky nemožné nebo není? Plnil jsem plničkou enolmatik s filtrační svíčkou.

Prohlížíte 5 příspěvků - 1 z 5 (celkem z 5)
Odpověď na: školení vína
Osobní informace: