školení vína

Domů Fóra Vinařská sekce školení vína

Zvolené téma obsahuje celkem 1 odpověď. Do diskuze (2 hlasy) se naposledy zapojil uživatel  Juraa a poslední změna proběhla 25.5.2019.

Prohlížíte 2 příspěvky - 1 ze 2 (z 2 celkově)
  • Autor
    Příspěvky
  • #207616

    chuariev
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den,vyrábím si víno pro vlastní potřebu,vinaření je mým koníčkem.Chtěl bych si pár lahví nalahvovat.pomůcky jako je filtr,plnička,atd.mám.Nyní je víno v demižonu 2x stočený z kalů a zasířené.Do vína jsem dal bentonit pluxcompact v horní hranici tj.120g na 100 litrů v poměru k velikosti demižonu.Demižon mám v místnosti při teplotě 20 °C.Bentonit je ve víně již 5 den,obsah jsem také promíchal aby lépe zabral.Stále je víno kalné,nemá jiskru.Mám ještě počkat,nebo stočit a proces s bentonitem opakovat?Dále když je víno čisté a bentonit zabere,za jak dlouho se může víno po aplikaci bentonitu přefiltrovat a naplnit do lahví?Jaké množství síry by mělo být při lahvování polosladkého vína?Když naměřím nízkou hodnotu síry a potřebuji víno dosířit za jak dlouho by se měla opět změřit aby bylo měření správné a nezkreslené.Předem děkuji všem za rady.

    #207618

    Juraa
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Bentonit není zrovna čiřidlo „na jiskru“, nechal bych cca 2 týdny, stočil nebo zrovna přefiltroval jemnýma deskama (S20, S15 dle kalnosti vína), tím budete mít tu „jiskru“ a před láhvováním dosířit – u polosladkého na cca 50 volné a přefiltrovat na sterilních deskách (ST5). Pokud nebudete s plničkou používat i mikrosvíčku, tak polosladké víno uložit do chladu, jinak je dost pravděpodobné, že se víno časem stejně pohne.

Prohlížíte 2 příspěvky - 1 ze 2 (z 2 celkově)

Pro reakci na tento článek se musíte přihlásit.