Rozkvášející se mladé víno

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Rozkvášející se mladé víno

Zvolené téma obsahuje celkem 5 odpovědí. Do diskuze (5 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel  moll a poslední změna proběhla 16.10.2018.

Prohlížíte 6 příspěvků - 1 z 6 (celkem z 6)
  • Autor
    Příspěvky
  • #201012 odpověď

    Zdravím,
    chtěl bych požádat o radu. Letos mám problém s víny, u kterých sem chtěl nechat zbytkový cukr, jedná se o Rulandu šedou (26°NM) a bílou (27°NM). Do obou dvou jsem použil kvasinky od Lipery – Varioferm. Vína jsem zastavoval jako každým rokem pomocí síry a následně jsem druhý den stočil z kalu přes plátek a když byly chladný rána asi před 14 dny, tak jsem obě vína dal před sklep do zimy. Bohužel jsem včera došel do sklepa a opět ty dvě vína začaly šumět. Je ještě nějaká jiná možnost jak to zastavit bez použití síry a zachlazení? Napadla mě ještě filtrace přes hrubé desky, ale mám strach abych to víno nestrhal. Pokud je někdo názoru že vína se zbytkovým cukrem jsou zvěrstvo a nemá se to dělat, tak se pod to prosím nevyjadřujte.
    Děkuji za rady 🙂

    #201013 odpověď

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Asi by to chtělo rozbor na celkový alk., pH a cukry, pak hledat řešení. Jinak u malovinaře jen sterilní filtrace a vysoká síra, nebo dolihování. Po té sterilní filtraci to ale zřejmě sterilní neudržíte a bude to chtít kvasit dál, nejpozději na jaře po oteplení sklepa. S vysokou sírou je taky problém, protože dávka se odvíjí od pH vína a dát dostatečně vysokou dávku, ale aby nešla poznat je problém. Mě se sírou a sníženým teploty nepodařilo zastavit, tak to holt dokvasí. Z Vámi uvedených cukernatostí se po vykvašení dostáváme na více než 15,5 alkoholu, což bežně užívané kvasinky určitě nesnesou (obvykle do 13-14% obj. alkoholu), ale Vám se zadařilo vybrat kvasinky co snesou 16 alkoholu, takže chyba se stala při volbě kvasinek. Takže doporučuji dolihovat na 16+ procent alkoholou a bude z toho zřejmě chutné a sladké dolihované víno.

    #201022 odpověď

    xsucha02
    Účastník
    Poslat vzkaz

    A meril si kolik je tam siry po stoceni? Bezne delam polosladke tak, ze naleju 4 vrsky od tekute siry baktol 15% a druhy den stocim a vetsinou je tam kolem 30-40 siry, tak jeste trochu zvysim na 50-60. Ve sklepe mam 16st a neni s tim problem.
    Az je vino ciste udrzuji siru na 40 a drzi i v lete kdy tam je aj 20st. Prokvasit jej nenechejte, bude to alkoholove a nejspis i hořke

    #201038 odpověď

    Problém je v tom že ste použili kvasinky Varioferm tieto obsahujú rod Bayanus a tieto kvasinky je dosť tažko zastaviť oni dokážu prekvasiť až do 16% alkoholu.
    Odporúčam dosíriť na 80-100mg volnej na 100L schladiť a stále stáčať kým víno nie je čisté,alebo je dobré použiť aj bentonit aby to rýchlejšie sadlo.Doležité aby sa do pretočeného vína nedostal kal zo spodku sudu.

    #201109 odpověď

    Ono se asi sešlo více faktorů, tyto kvasinky používám už 5 let na výrobu vín s vyšším zbytkovým cukrem a nikdy nebyl problém. Bohužel letošní ročník je celkem atypický díky stálým vysokým teplotám, u nás byly zatím jen dva studené dny a ve sklepě je pořád kolem 15°C. V minulých ročnících jsem tam už touto dobou měl kolem 11°C a venku před sklepem bylo kolem 10° přes den a 0° bylo přes noc, takže jsem vína zastavoval i venku, letos to bohužel nejde. Další problém letošního roku je, že ty vína žerou strašně moc síry (jen ty s těmito kvasinkami) ve víně jsem naměřil jen 35 mg volné síry.
    Takže teď postupuji tak, že každý den měřím volnou a ob dva dny přečerpávám ať je to v co nejmenším kontaktu s kalama, bohužel..

    #201176 odpověď

    moll
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Kvasinky potřebují k rozmnožení i trochu kyslíku, tím přečerpáním jim možná trochu dáváte. Jak se s vínem pohne, tak rozkvasí

Prohlížíte 6 příspěvků - 1 z 6 (celkem z 6)
Odpověď na: Rozkvášející se mladé víno
Osobní informace: