Rokvašené? víno

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Rokvašené? víno

Zvolené téma obsahuje celkem 4 odpovědi. Do diskuze (4 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  Kodak a poslední změna proběhla 14.2.2019.

Prohlížíte 5 příspěvků - 1 z 5 (celkem z 5)
  • Autor
    Příspěvky
  • #205128 odpověď

    Cem123
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím, ve dvou demižonech mám suché vína s vysokým PH (3,8), volná síra byla stabilní (45mg/l volné) a nevyvazovala se, avšak v posledních dnech se objevil vcelku velký pěnový kroužek na povrchu a víno začalo perlit, den po začátku perlení je síra vyvázaná pod 20 mg/l, objevují se ve vůni oxidativní tóny (nádoba je neustále doplněná, s minimální oxidační plochou) s přechodem až téměř do spálené gumy (můj dojem). Pokus o zasíření na 55 mg/l zbytečný, další den byla opět vyvázaná a zbylo mi tam opět 20mg/l volné síry.

    Hlavně kvůli rychle nastupujícím oxidativním tónům se asi nejedná o běžnou refermentaci, máte s tím někdo zkušenosti?

    #205156 odpověď

    xsucha02
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Jste si jisty ze je suche? Ja bych ho stocil a zasiril na 60, a za hodinu bych siru jeste premeril

    #205158 odpověď

    MS
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dle mého názoru se nastartavolo biologické odbourávání kyselin (JMF) kvůli vysokému PH (pokud se tedy jedná o opravdu suché víno). Síření dle mého názoru nepomůže. V případě silného zasíření hrozí to, že víno zůstane ve stejném stavu jako je teď (jak píšete oxidativní tény, spálená guma apod.) a už se to z toho nevyvětrá. Takže podle mě nezbývá nic jiného než počkat, zda začne odbourávat a nebo použít sterilní filtrace a upravit PH (dokyselit) s neurčitým výsledkem.

    #205159 odpověď

    Cem123
    Účastník
    Poslat vzkaz

    JMF jsem z mošností vyloučil kvůli udržování volné síry a nízké teplotě sklepa – méně než 14°C. Všechny zdroje uvádí, že bakterie JMF jsou pod 15°C inhibovány.

    #205161 odpověď

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Buď to kvasí, nebo jede JMF (možný souběh). V daném případě bych typnul na JMF, protože to pH je opravdu špatné a JMF jede i u teplot pod 15 °C, a to většinou když to nechcete :-). Další postup by byl stejný pro obě varianty. Upravit pH dokyselením a vyfiltrovat sterilkama. Asi by pomohlo i vymražení (podchlazení), ale počasí tomu už moc nepřeje.
    Ten zápach gumy je tam asi díky špatnému pH při kvasu (možná i výživový problém) a není způsobený perlením (ať to, či ono). Víno ale je s největší pravděpodobností vhodné už jen na pálení a tak bych zvážil zda do toho vrážet čas a peníze. Tu gumu z toho nedostanete, ale můžete navštívit vinařské potřeby a jistě mají hromady preparátů, které to mají vyřešit. Kolega loni chodil každý týden a vždy mu něco poradili. Pak to stejně vylil, což jsme mu radili od začátku. Něco prostě nejde napravit. Hlavně si vzít poučení pro další roky a kyseliny (pH) řešit včas.

Prohlížíte 5 příspěvků - 1 z 5 (celkem z 5)
Odpověď na: Rokvašené? víno
Osobní informace: