přesíření

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce přesíření

Zvolené téma obsahuje celkem 10 odpovědí. Do diskuze (0 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel  Josef94 a poslední změna proběhla 7.12.2013.

Prohlížíte 11 příspěvků - 1 z 11 (celkem z 11)
  • Autor
    Příspěvky
  • #151243 odpověď

    Josef94

    spletl jsem si objem lahvičky a místo 40mg/l jsem zasířil na 400mg/l (celkového), jedná se o mladý MT, chtěl jsem se zeptat zda s tím máte zkušenosti, jestli se to samo vyváže nebo by bylo lepší to provzdušnit a jestli to vůbec nějak půjde, děkuji za odpověď

    #151244 odpověď

    valtičákjakpoleno

    Tak myslím, že s tím vínem už můžete jedině tak sířit…

    Předpokládám, že je to jak aromaticky, tak i chuťově v prdeli a pokud se to i vyváže, už z toho nikdy žádný zázrak nebude. Dolévejte s tím jiné vína, no a ty už pak samozřejmě nesiřte, ale i tak bych s tím dělal opatrně.

    Bohužel je to chyba, za kterou docela draze zaplatíte.

    Takovou dávku síry podle mě nijak nenapravíte…

    #151250 odpověď

    Kyvoj..

    jak píše kolega….tolik síry už z tama nikdy nedostanete…dolívejte tím jiná vína…nebo zcelit jiným kde je mín síry ale pozor..s tím nakládajte velmi opatrně…kolik toho máte?

    #151251 odpověď

    Nechran

    Bohužel, 400 mg/l je extrém,řekl bych konečná. Jedině naředit, něčím bez síry a to v poměru minimálně 1:4 a více.

    Provzdušnění vám nepomůže, to srazí jen o nepatrné

    množství.

    #151252 odpověď

    Josef94

    asi sto litrů, mám to jen pro svou potřebu, ale jiné nemám takže budu čekat a „sířit“ s tím příští rok nebo musím něco koupit

    #151284 odpověď

    phruska160

    No, můžete zkusit peroxid vodíku. Pokud máte doma na ošetřování ran 0,03%. Dávejte po 1-3 kapkách denně, promíchejte a kontrolujte stav. Peroxid je silný oxidant. Pozor však, stačí opravdu pár kapek. Jinak hrozí myšina a celé to můžete vylét.

    #151285 odpověď

    Josef94

    už jsem o tom četl, ale kolik by to mělo být 1-3 kapky na 100 litrů?

    #151294 odpověď

    Bosch077

    také jsem o tom slyšel že je to jediný zpusob jak se zbavit vyvázané síry.

    Ted jen kdo to skoušel a napoví jak to hlídat. znam jednoho pana vinaře kery na to nemá moc času a staré vína také přesiřil a hotovo. takže třeba 5let stara MT síra na 150. takže bych mu moh také poradit.

    Třeba mě napadá že dát kapku do demižonu a stále měřit volnou a tohle opakovat ob den až hodnota spadne?

    #151298 odpověď

    Josef94

    právě to zkouším v malém demižonu a uvidím kolik toho bude potřeba a jaký to bude mít vliv na aroma chuť, pro ilustraci sem zkusil dát malou kapku do velké sklenice a stále míchat, za několik desítek minut nebyla síra cítit a otevřela se celkem pěkná vůně, za několik dalších minut bylo ale víno bez výrazu, zoxidované, takže se bude muset hodně opatrně zkoušet aby se našla ta správná hranice, a pokud to nepůjde raději to scelim s jiným vínem

    #151372 odpověď

    phruska160

    Chce to zkoušet a dělat to postupně. Teď jsem si jen uvědomil, že jsem myslel 1-3 kapky na 100 l toho koncentrovanějšího pwroxidu, má myslím 20-30%.

    #151373 odpověď

    Josef94

    Dnes mně dal kamarád odkaz na článek o odsiřování vína peroxidem, něco se tam o tom píše http://www.jizni-svah.cz

Prohlížíte 11 příspěvků - 1 z 11 (celkem z 11)
Odpověď na: přesíření
Osobní informace: