Zdravim panove,
Co se sudu tyka v poslednich 3 letech jsem poridil 3, dva dubove jeden akat.
Nevim co chcete slyset, normalne jsem sudy objednal u bednare, nebo dovozce.
Osobně bych doporucil z ceskych bednaru pana Fryzelku, moje zkusenost, nebo pana Bařinu zkusenosti kamaradu z okoli
Fryzelka:
http://www.bednarstvi-jf.cz/produkty/drevene-dubove-akatove-sudy-fryzelka
Bařina:
http://www.bednarstvi.cz/
Dalsi moznosti je koupit sud z dovozu tedy madara nebo francouze, tyto sudy se daji koupi treba ve vinarskem raji v cejkovicich.
http://www.vinarskyraj.cz/katalog/sklizen-a-zpracovani/drevene-sudy
Co se vypaleni tyka stredni nebo stredni plus (M/M+) by melo byt dobre, osobne bych spis sel do M+, ale to je slozitejsi uvaha, zalezi na vinu atd…
Pokud koupis vypaleny „barrique“ sud, tak se nezavinuje, po dodani se pouze vyplachne nejdrive vlaznou pak studenou vodou a plni se vinem.
Barrique sud kupujes preci prave pro to aby do vina presla ta chut a vune vypaleneho dreva. Zavinuji se pouze natur (nevypalene) sudy.
Vino ktere jde do noveho sudu se tam vetsinou nenchava lezet nejak extra dlouho mesic az tri, protoze by ho sud uplne prevalcoval.
Dreveny sud ve sklepe je soustavna starost, musi se dolevat, otirat, udrzovat… ale vino drevo ma proste rado…