odlisťování zóny s hrozny

Úvodní stránka Fóra Vinohradnická sekce odlisťování zóny s hrozny

Zvolené téma obsahuje celkem 5 odpovědí. Do diskuze (5 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel  moll a poslední změna proběhla 17.8.2017.

Prohlížíte 6 příspěvků - 1 z 6 (celkem z 6)
  • Autor
    Příspěvky
  • #165956 odpověď

    Jan Novak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím,
    jak je to s odlisťováním? Jak, respektive kolik? Kdy?
    Našel jsem na netu, že po odkvětu mírné odlistění je prospěšné. Co na to říkáte? Že se ještě stihne navýšit listová plocha a tak je více fotosyntézy a z toho více cukrů. Já listy dával doteď přibližně nyní pryč, za to ve větší míře, aby na hrozny šlo hezky sluníčko, avšak co listová plocha?
    Díky za odpovědi.

    #165958 odpověď

    Roman01
    Účastník
    Poslat vzkaz

    odlistením hroznové plochy , aby na hrozny šlo slunce nenavýšíte cukry, akorát srazíte kyseliny a hrozny budou přitečené. Fotosyntezou se tvoří cukry tak s odlistěním to moc nepřehánět

    #165960 odpověď

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Rozsáhlé a poměrně složité téma. Odlisťovat určitě, kolik záleží na odrůdě, raději dřív (hned po odkvětu /já to dělal i v květu/, zvýší se účinnost chemické ochrany a hrozny si „zvyknou“ na slunce), ale hlavně to nepřehánět (odstranit hlavně listy na letorostu pod hrozny). Řeší se to např. zde: http://is.mendelu.cz/lide/clovek.pl?id=3510;zalozka=13;studium=80119;zp=52459
    Dá se tam toho najít víc.

    #165961 odpověď

    Jan Novak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Jasné rozumím, na druhou stranu já třeba raději víno s nižší kyselinou, ale to je dle každého požadavků. Taky asi dle odrůdy, já mám Solaris, tak tam ty kyseliny asi moc vysoké nejsou, tak snad to nebude mdlé.
    Jinak na druhou stranu ale hrozny, které jsou schované v trsu listů, tak mají vždy nižší cukernatost, než ty co jsou na sluníčku, jak si toto vysvětlujete? (snad to nejsou úplně základní věci, ale takhle mi to nedává moc smysl 🙂 )
    Jinak příští rok plánuji odlistění již po odkvětu, aby se listová plocha stačila tomu dobře přizpůsobit a jsou tam i další výhody.

    #165980 odpověď

    Karel
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Odlisťování je úkon, který má především napomoci hroznům aby zůstaly zdravé. Více prostoru, lepší cirkulace vzduchu, více světla (sluníčka?). že osluněné hrozny mají více cukru? Mají, ale za cenu ztráty vody, obyčejně mají o něco menší bobule, které mohou i začít cibébovatět. Vinohrad mám orientovaný na jih. Západní stranu keřů zásadně neodlisťuji a tu východní jenom mírně a raději až koncem srpna, aby hrozny nechytly úžeh. Modré hrozny po vybarvení dokáže sluníčko zahřát na neuvěřitelné teploty.
    Letos není podle mě rok na odlisťování, tedy pokud to takhle vydrží do poloviny září. Kyselina kostra vína 🙂

    #166048 odpověď

    moll
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Slunce samo je skvělý desinfekční prostředek – dobře osluněné hrozny nebývají tak napadené padlím. Navíc – osluněné rychleji osychají. Naopak – kam slunce nezasvítí, ani postřik nepomůže.
    Jeden z transportních enzymů, který má na starost přesun cukru z listů do hroznů je aktivován světlem – proto mají osluněné víc cukru – ale je to jen přerozdělení na úkor ostatních.
    Ale sluneční úpal je sviňa – shora, případně z jihu by něco mělo být. Rozhodně neodlisťovat po zamračeném týdnu, když začínají horka!

Prohlížíte 6 příspěvků - 1 z 6 (celkem z 6)
Odpověď na: odlisťování zóny s hrozny
Osobní informace: