Odkalování bílých moštů – obecný postup

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Odkalování bílých moštů – obecný postup

Zvolené téma obsahuje celkem 4 odpovědi. Do diskuze (3 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  PK a poslední změna proběhla 12.10.2019.

Prohlížíte 5 příspěvků - 1 z 5 (celkem z 5)
  • Autor
    Příspěvky
  • #201651

    Romec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím Vás, chci se Vás dotázat na obecný postup při odkalování při použití enzymů, Mostgelatiny a Bentonitu (Seporit Pore-tec). Můj postup byl ten, že jsem nejdříve použil odkalovací enzym spolu s Mostgelatinou (mají stejný náboj) a po cca 5 hodinách jsem použil Bentonit (s opačným nábojem, jelikož deaktivuje enzym – bílkovina). Nyní jsem ale četl, že postup by měl být patrně tento: nejprve se přidají enzymy, po cca 5 hodinách se přidá Bentonit a pak po chvilce Mostgelatina. Chtěl jsem se tedy dotázat na Váš „osvědčený“ způsob. Je mi jasné, že dalšími faktory jsou teplota a pH resp. obsah kyselin
    Díky za rady Romec

    #213524

    Romec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím Vás, chtěl bych se vrátit k dotazu ohledně obecného postupu při odkalování při použití enzymů, Mostgelatiny a Bentonitu (Seporit Pore-tec). Můj postup byl ten, že jsem nejdříve použil odkalovací enzym spolu s Mostgelatinou (mají stejný náboj) a po cca 5 hodinách jsem použil Bentonit (s opačným nábojem, jelikož deaktivuje enzym – bílkovina). Nyní jsem ale četl, že postup by měl být patrně tento: nejprve se přidají enzymy, po cca 5 hodinách se přidá Bentonit a pak po chvilce Mostgelatina. Chtěl jsem se tedy dotázat na Váš „osvědčený“ způsob. Je mi jasné, že dalšími faktory jsou teplota a pH resp. obsah kyselin
    Díky za rady Romec

    #214359

    Zdravím, nevím jestli je to úplně správný postup, ale já ho mám odzkoušený.
    1. Enzym – min. hodinu nechat působit
    2. Seporit 200g/hl – nechat min. 3hod nabobtnat
    3. Mostgelatina
    Za dva dny máte celou nádobu vyčiřenou takřka do jiskry.

    #214448

    Romec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím Vás, v tom uvedeném pořadí, byť je doporučováno, vidím tyto problémy.
    1) Mostgelatina po bentonitu dává znova do vína bílkoviny.
    2) U Mostgelatiny je uvedena teplota min. 15°C, což je pro mošt při odkalování docela dost nebo na hraně.

    Bohužel mostgelatinu nemůžu použít ani zároveň s enzymy, protože rmut chladím a dostávám se na teploty kolem třeba 12°C, takže mostgelatina opět nebude zabírat. V příštím roce zkusím do moštu místo mostgelatiny používat PVPP na odstranění hořčin – předpokládám, že PVPP není tak náchylné na teploty. Ještě jsem uvažoval, že bych dával PVPP pak až do kvasícího moštu nebo tam dávat tu mostgelatinu, kdy teplota kvasícího moštu je patrně nad 15°C a měla by už fungovat. Jenže zase tam dávám bílkoviny, které bych musel pak bentonitem opět navázat.
    Přijde mi, že je teď ten trend s tím PVPP. Dával jsem jej do hotového vína pro odstranění hořčin, ale nezdálo se mi, že to nějak pomohlo. Spíše to sebralo barvu a aromatiku.

    #214551

    PK
    Účastník
    Poslat vzkaz

    PVPP je trendem, ale pozor, s tímto prostředkem do hotového vína nebo moštu velmi opatrně – stahuje barvu a aromatické látky.
    Nejlepší napřed vyzkoušet na malém vzorku, tož tak.

Prohlížíte 5 příspěvků - 1 z 5 (celkem z 5)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.