Nerezove tanky kvaseni

Domů Fóra Vinařská sekce Nerezove tanky kvaseni

Zvolené téma obsahuje celkem 6 odpovědí. Do diskuze (4 hlasy) se naposledy zapojil uživatel  petrmk a poslední změna proběhla 17.5.2018.

Prohlížíte 7 příspěvků - 1 z 7 (z 7 celkově)
  • Autor
    Příspěvky
  • #192296

    Kucera
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobry den,

    Nemam skusenosti s nerezem, iba s demizonama.. Planujem skusit 200-300 L nerezku na bile vina.

    Jak resite kvaseni ? Nechavate must kvasit v tej nerezke alebo mate inou nadobu s objemem 200-300 L ?

    A jak probiha dalsie staceni z nerezu ?

    dakujem za vsetky rady

    #192297

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím. Postupně přecházíme u bílého na nerez, vše 300 l s plovoucím víkem. Nerezy používáme na vše. Slouží k odkalení, kvašení, batonáži i uchování vína. Od objemu 300 l je vhodné při kvasu chladit. Nerez vede dobře teplo a nádoby 200 l by se asi mohly při kvasu uchladit samy (ve studeném sklepě). Pro bezproblémové stáčení doporučuji plovoucí víko s otvorem uprostřed. Pokud by byl u okraje tak se nedá moc dobře s obsahem míchat když je to potřeba. Kromě jednoho kusu máme vše od Prudíka. Nejstarší kusy již skoro 10 let a naprosto bez problémů. Sem tam je potřeba nová duše, nebo pumpička a některé jsou trochu narezlé na venkovních svárech. Jedno důležité upozornění. K plovoučce je nutné se chovat jako ke klasické nádobě, tzn. klasicky dolévat. Pokud si někdo myslí, že bude po dvou litrech odebírat a vždy pak spustí víko tak může být výsledkem dost zklamaný. Výhoda plovoucího víka je v tom, že mám v jedné nádobě jakékoliv množství jaké se v daném roce urodí a nemusím jako u jiných nádob řešit že mám víc či míň než je obsah té nádoby.

    #192299

    petrmk
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den, nerezky 200 l od kovo Prudík. Odkalený mošt přetočen do nerezky víko s duší ponecháno cca 15cm nad hladinou a necháno kvasit – na hrdlo dám mikrotenový sáček upevněný gumičkou, při dokvášení víko spustím na hladinu a nafouknu duši, po dokvašení stočeno do čisté nerezky, popřípadě hoboku a vráceno zpět. Zasířeno, vyčířeno atd. Víno v nich normálně skladuji až do nějakých 70l, pak přetočím do demižonu. Odebírám po částech, avšak vždy ve větším množství třeba 30 l. Volný prostor nad víkem desinfikuji pravidelně vínovicí. Co se mě ještě osvědčilo – mám sklep pod barákem a je tam problém s octomilkama, tak přes nerezku hodím dvojitě netkanou textilii a stáhnu gumou do tepláků koupenou v galanterii. Větrá to a je to lepší, jak protiprašné víko.

    #192307

    dall
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobry den, muzu se zeptat, proc nedoporucujete vino odebirat po trochach, pripadne nemit min nez 70l? V cem je problem?Ja normalne vino odebiram v mensich objemech, samozrejme vzdy viko vytahnu a vycistim i okraje nadoby.
    Diky za rady.

    #192310

    petrmk
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Pro dall, čím víc se víno tzv cébrá po trochách, tím víc oxiduje. S tím množstvím je to obdobné, ona ta duše úplně netěsní a při malém množství rychleji oxiduje, to je alespoň moje zkušenost. Samozřejmě záleží, jak rychle tu nerezku po těch dvou litrech vyprázdníte.

    #192327

    Kucera
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Pro petrmk: dakujem za odpoved. A je dobre ked mušt kvasí v rovnakej mistnosti kde mam víno ? Najjednoduchi je to nechat kvasit v nerezke a po dokvaseni stocit, ale bojim sa ze kvasici must mi nejako ovplyvni ostatne vína co mam v sklepe. S tymto mate nejaku skusenost ? dekuji

    #192328

    petrmk
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Ideální je určitě víno vyrábět jinde, než zraje a je uskladněné. Ale jak to u malovinaře udělat? Co chci delší dobu skladovat, tak nalahvuji před vinobraním, co je na běžné pití, tak v demižónu zatím vždy přečkalo bez pohromy. Stát se ale může ledacos, kvasinky jsou všude.

Prohlížíte 7 příspěvků - 1 z 7 (z 7 celkově)

Pro reakci na tento článek se musíte přihlásit.