Měření zbytkového cukru

Domů Fóra Vinařská sekce Měření zbytkového cukru

Zvolené téma obsahuje celkem 1 odpověď. Do diskuze (2 hlasy) se naposledy zapojil uživatel  moll a poslední změna proběhla před 5 dny, 7 hodiny.

Prohlížíte 2 příspěvky - 1 ze 2 (z 2 celkově)
  • Autor
    Příspěvky
  • #198574

    Antonio
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Prosím o radu,lze nějakým způsobem měřit zbytkový cukr v kvasícím moštu/víně podomácku?
    Např.pomocí cukroměru 0-10%?(jakým způsobem převést naměřené procenta na g/L?popř.refraktometr?stupnice Brix.)
    Chtěl bych si pohlídat výrobu polosuchého víno samozřejmě podle chuti,ale i pomocí měření.Máte někdo vyzkoušený postup s cukroměrem? Děkuji

    #199332

    moll
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Jazykem. Nic lepšího není. Pan Bálint sice před 100 lety ukázal, že cukr v moštu odpovídá hustotě + konstanta (3-4 v °NM) ale jakmile začne kvasit, je v rovnici o proměnou (množství alkoholu) víc a z matematiky víme, že na to finta není!!!!
    Ještě je možnost pravidelně měřit, kreslit si graf hustoty na čase a z dynamiky změny můžete něco uhodnout. Ale to dělají jen ti nejzodpovědněší sklepmistři.

Prohlížíte 2 příspěvky - 1 ze 2 (z 2 celkově)

Pro reakci na tento článek se musíte přihlásit.